Twitter verwijdert per ongeluk accounts die Russische troepen monitoren
Cyberoorlog Rusland-Oekraïne

Twitter verwijdert per ongeluk accounts die Russische troepen monitoren

24-02-2022 08:57 Laatste update: 08:57

Twitter heeft toegegeven dat het ten onrechte accounts heeft verwijderd die Russische troepen in de gaten hielden. Het sociale netwerk is intussen begonnen met het terug online brengen van de accounts.

Yoel Roth, hoofd van Twitters integriteitsafdeling, zegt dat beweringen dat de accounts door een gecoördineerde aanval offline werden gehaald niet klopten. Hij geeft toe dat het een fout is van Twitter zelf.

Roth zegt dat menselijke fouten 'als onderdeel van ons werk om gemanipuleerde media proactief aan te pakken' aan de basis van de 'onjuiste handhaving' lag. Het bedrijf is inmiddels begonnen met het herstellen van de accounts.

Ontkrachten Russisch nepnieuws

De accounts voor zogenaamde open source intelligence (OSINT) deelden informatie over de positie van Russische troepen rond de grens van Oekraïne. Ook ontkrachten zij vaak gemanipuleerde foto’s en video’s die door Rusland naar buiten worden gebracht. 

De accounts delen de valse content op Twitter met een uitleg waarom het niet kan kloppen, wat ertoe leidde dat Twitter-moderators dachten dat het om misinformatie ging. Sommige accounts waren deze ochtend al terug online, maar het is niet bekend of alle accounts terug actief zijn. 

Onderzoekers dachten aanvankelijk dat het om een Russische campagne ging die de accounts massaal rapporteerde. De timing van de verwijderingen kon immers op geen slechter moment komen: Rusland viel deze ochtend Oekraïne binnen. 

Cyberoorlog

Het zou niet de eerste keer zijn dat Rusland cyberoorlog voert. Eerder deze week kwam aan het licht dat de Russische inlichtingendienst cyberaanvallen uitvoerde op Oekraïense overheids- en bankwebsites. Daarbij werden ook servers uit Nederland gebruikt. 

Deze crisis is echter niet de eerste keer dat Rusland online misinformatiecampagnes voert. In 2014 werd het land er al van beschuldigd massale online campagnes te hebben gebruikt bij de overname van de Krim. Ook zou Rusland zich hebben ingemengd in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 en 2020

Open source informatie

Het fenomeen van OSINT ontstond in het laatste decennium als tool tegen misinformatiecampagnes. Waar het voor het tijdperk van sociale-media heel arbeidsintensief was geweest om gedetailleerde informatie over conflictzones te vinden, is dat nu een stuk makkelijker geworden. 

Daarbij worden vaak tweets van mensen in een oorlogszone en publiekelijk toegankelijke satellietbeelden gebruikt om een beeld te schetsen van de situatie op de grond. OSINT-experts verifiëren of ontkrachten ook informatie die door overheden wordt vrijgegeven.

Bekijk ook: