Bright Review

Review Grid Legends: de racegame die alles wil zijn

Grid Legends game review
25 februari 2022 om 00:00
Laatste update: 25 februari 2022 om 08:53

Grid Legends is de nieuwe game van Codemasters, bekend van de rally-games. Maar in Grid Legends kun je alles rijden: van een klassieke Mini tot een Formule E-auto. Bright heeft de game getest.

Racegames zijn grofweg in twee categorieën onder te verdelen: goede en slechte. En twee zinvolle categorieën: realistisch en voor de lol. Gran Turismo, F1 2021, Project Cars en Forza Motorsport vallen bijvoorbeeld in de eerste categorie. Forza Horizon, Need for Speed en Wreckfest zitten in de tweede categorie. Grid Legends lijkt op het eerste gezicht ook een simulator te willen zijn. Er zitten ontzettend veel echte auto’s in, racen gaat niet op straat, maar op circuits. Er zijn kampioenschappen en er is een story-mode waarin je allerhande typen auto’s moet besturen.

En daar zit hem meteen de wonderlijke afslag. Want in dat verhaal rijd je alles van Formule E-wagens tot stadiumtrucks in dezelfde serie. Beetje raar. Lewis Hamilton mag echt alleen in zijn Formule 1-bolide rijden. Hoogstens wordt er eens een uitstapje naar Indycar gemaakt. Maar 15 verschillende soorten races in 1 seizoen door dezelfde coureur. Dat is weinig realistisch.

De besturing van de auto heeft ook een arcade-gevoel. Beetje aanremmen in de bocht en je rijdt een heerlijk te controleren drift in. Tijdens races wordt er non stop vuurwerk afgeschoten. Elke finish schiet er confetti over je auto. Grid Legends probeert het beste van simulatiegames en het beste van arcade games te combineren.

130 circuits

De circuits bestaan uit bekende namen zoals Suzuka en Brands Hatch. Maar ook stedencircuits in London, Chicago, Moscow en Havana kom je tegen. In totaal zijn er 130 circuits, dus snel uitgekeken zul je niet zijn. Dat geldt ook voor de auto’s. Van driftwagens, vrachtauto’s, pickups, elektrische racewagens tot GT’s. Er zijn meer dan 120 auto’s te kiezen.

Na een week intensief spelen lijkt dat Codemasters heel aardig gegokt heeft. De 'Driven to Glory'-storymode bestaat uit meer dan 30 episodes waar je door kunt spelen. Geen gedigitaliseerde mensen in de cutscenes, maar echte acteurs gefilmd in een digitale omgeving. Op wat gekke details na (teveel mensen die met een vlaggetje van het raceteam rondlopen) komt het realistisch over, al is het acteerwerk soms wat over-the-top.

Realisme gecombineerd met spektakel

De raceteams uit het verhaal bestaan niet, maar de sponsors die ze hebben bestaan vaak wel. De auto’s zijn ook echt, maar de banen zijn dan weer deels verzonnen, deels bestaand. Waarbij de verzonnen banen onrealistische details hebben als een vrachtwagentrailer geparkeerd als chicane waardoor je onthoofd zou kunnen worden als je de bocht mist.

De combinatie van realisme enerzijds en spektakel anderzijds heeft me de eerste uren van de game nog echt weten te vermaken. Zowel in de verhaalmodus als in de raceseries die je kunt doen. In een spel als Gran Turismo of Forza Motorsport kun je op een gegeven moment echt het gevoel krijgen dat je aan het werk bent in plaats van aan het gamen. De lengte van de races en series zijn in Grid Legends zo gekozen dat je niet snel dat gevoel zult hebben. Grinden hoef je niet.

Conclusie

Al met al is Grid Legends een sterke racegame voor de casual fan. Het mist de speelsheid van een Forza Horizon en de natuurgetrouwheid van een F1 2021. Maar zoek je iets daar precies tussenin: dan heeft Codemasters een topgame voor je.

Rutger Middendorp test auto's en tech voor Bright. Volg ook zijn auto-duurtest.

Lees meer over:

Deel via