Oekraïne vraagt hackers om hulp
Cyberoorlog in Oekraïne

Oekraïne vraagt hackers om hulp

25-02-2022 08:39 Laatste update: 13:46

De regering van het belegerde Oekraïne roept hackers op om de infrastructuur van het land te verdedigen tegen Russische aanvallen. Hackers zouden ook kunnen helpen door aan cyberspionage te doen.

Kort nadat Rusland donderdagochtend Oekraïne binnenviel verscheen een oproep op internetfora die hackers opriep om het land te helpen verdedigen. Yegor Aushev, medeoprichter van een cyberveiligheidsbedrijf in Kiev, zei tegen Reuters dat het verzoek rechtstreeks van het Oekraïense Ministerie van Defensie kwam. Het bedrijf van Aushev, Cyber Unit Technologies, staat bekend om zijn samenwerking met de regering om belangrijke infrastructuur te verdedigen.

In de post vraagt Aushev aan hackers om een aanmelding in te dienen waarin zij hun specialiteiten en referenties opnoemen. "Oekraïense cybergemeenschap! Het is tijd om betrokken te raken bij de cyberdefensie van ons land", staat in het bericht.

Energiecentrales en spionage

Vrijwilligers die meedoen aan het project zullen worden opgedeeld in een offensief en een defensief onderdeel. De verdedigende groep moet kritieke infrastructuur zoals energiecentrales en watersystemen beschermen. De Russische overheid voerde eerder al eens cyberaanvallen uit op het elektriciteitsnet van Oekraïne.

Het aanvallende team moet aan cyberspionage doen tegen de invallende Russen. “\"We hebben een leger in ons land en we moeten weten wat ze aan het doen zijn," zei Aushev. 

Beter laat dan nooit

Aushev geeft toe dat het land laat begonnen is met het opstellen van een militaire cybereenheid. Een Oekraïense veiligheidsmedewerker zei eerder deze maand tegen de Washington Post dat het land geen permanente cybermacht had. Het doel was om 'dit jaar' een eenheid op te richten.

De cyberveiligheidsexpert zei gisteravond dat hij intussen honderden aanmeldingen heeft ontvangen. Het is nu een kwestie van de achtergrond van de kandidaten na te kijken, om zeker te zijn dat er geen Russische spionnen tussenzitten.

Anonymous

Donderdag mengde het internationale hackerscollectief Anonymous zich ook in de cyberoorlog. De groep voert cyberaanvallen uit op tal van Russische overheden, internetproviders en staatsmedia.

Bekijk ook:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s