Vrije modemkeuze

Ziggo biedt niet overal vrije modemkeuze, ACM start onderzoek

ACM doet nader onderzoek omdat Ziggo niet overal vrije modemkeuze biedt
25 februari 2022 om 12:09
Laatste update: 25 februari 2022 om 12:11

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) doet onderzoek naar Ziggo, omdat niet alle klanten van de provider een eigen modem of router kunnen aansluiten. Dat is sinds 28 januari in Nederland bij wet verplicht.

In delen van het netwerk van Ziggo kunnen klanten nog altijd geen eigen modem of router aansluiten. De provider publiceerde eind januari wel de specificaties voor het aansluiten van eigen eindapparatuur, maar de vrije modemkeuze is nog niet voor alle Ziggo-klanten beschikbaar.

Dat komt doordat er volgens het bedrijf 'lokale aanpassingen aan het netwerk' nodig zijn. De problemen zouden zich vooral in het voormalige UPC-gebied voordoen. Ziggo-klanten kunnen met een postcodecheck controleren of de vrije modemkeuze op hun adres wordt ondersteund. Maar daarmee voldoet de provider niet volledig aan de wet. 

Lagere drempel voor overstappen

De ACM onderzoekt nu of het tegen Ziggo moet optreden. De toezichthouder wacht eerst de resultaten van een onderzoek af.

De ACM vindt de vrije modemkeuze belangrijk omdat het 'innovatie en concurrentie stimuleert'. "Bovendien is de drempel voor consumenten om naar een andere internetaanbieder over te stappen lager wanneer ze hun eigen modem kunnen blijven gebruiken", aldus ACM-bestuurslid Manon Leijten.

Ziggo verzette zich 

Alle providers zijn sinds 28 januari verplicht om specificaties voor aansluiten van eigen eindapparaten te delen. Ziggo verzette zich jarenlang als enige grote provider tegen de invoering van de vrije modemkeuze. Het bedrijf stapte erover tevergeefs naar de rechter.

De ACM gaat bij alle providers na of hun gepubliceerde specificaties voor fabrikanten voldoende zijn om eindapparaten zo aan te passen dat consumenten deze in gebruik kunnen nemen.  

Wat heb je aan een eigen modem?

De keuze voor eigen apparatuur is vooral interessant voor gebruikers met bepaalde eisen, zoals meer fysieke netwerkpoorten of een modem met ingebouwde wifi-router met de nieuwste technieken. Ook gebruikers die zelf websites hosten of op hoog niveau gamen, willen wellicht apparatuur met een zeer hoge betrouwbaarheid.

Voor de meeste gebruikers zal het meegeleverde modem van de provider volstaan. In onder andere Duitsland mogen consumenten al langer een eigen modem kiezen: in de praktijk doet zo'n 1 tot 2 procent van de consumenten dat.

Tussenweg: bridge-modus

Gebruikers die snellere wifi willen of bijvoorbeeld wifi in het hele huis via een mesh-netwerk kunnen nu ook al een eigen router aanschaffen en het modem van de provider in de bridge-modus zetten. Dan werkt het modem als een doorgeefluik, van de verbinding aan de muur of in de meterkast naar de router. Bij de meeste providers is even bellen met de klantenservice nodig om de bridge-modus in te schakelen.