Facebook haalt netwerk dat nepnieuws in Oekraïne verspreidde offline
Sociale media

Facebook haalt netwerk dat nepnieuws in Oekraïne verspreidde offline

28-02-2022 08:33 Laatste update: 09:32

Facebook-moederbedrijf Meta heeft een netwerk dat desinformatie over Oekraïne verspreidde uitgeschakeld.

Zeker veertig nepaccounts, pagina's en groepen die nepnieuws verspreiden werden volgens Meta verwijderd. Het bedrijf zegt sinds de Russische inval in Oekraïne een opleving te zien in het bestoken van Oekraïense gebruikers met nepinformatie.

De nepaccounts gebruikten volgens Meta profielfoto's die waarschijnlijk met kunstmatige intelligentie zijn gegenereerd. Ze deden zich voor als journalisten en experts uit Kyiv. Het nepnieuwsnetwerk beheert ook websites die lijken op onafhankelijke nieuwszenders en waarop wordt beweert dat 'het Westen Oekraïne zou verraden'. Meta vond ook verbanden tussen dit netwerk en een nepnieuws-operatie die het in 2020 verwijderde op last van de Amerikaanse regering.

Russische hackersgroep

Ook zijn er volgens Meta veel meer pogingen om Oekraïense accounts te hacken. Het bedrijf zegt dat de socialmedia-accounts van Oekraïense publieke figuren zijn aangevallen door een Russische groep met de naam Ghostwriter. Die hackersgroep staat erom bekend desinformatie te verspreiden en wordt vaker verantwoordelijk gehouden voor cyberaanvallen op parlementsleden, regeringsfunctionarissen, journalisten en maatschappelijke organisaties.

Maatregelen

Ghostwriter zou uiteindelijk een handvol accounts hebben gekaapt. Daarmee probeerden de hackers YouTube-video's te plaatsen waarin de Oekraïense troepen als 'verzwakt' moesten overkopen.

Meta nam eerder al maatregelen tegen Russische staatsmedia vanwege het verspreiden van nepnieuws. Die worden voortaan in Oekraïne geblokkeerd. Ook YouTube en Twitter hebben de afgelopen dagen Russische staatsmedia geblokkeerd voor Oekraïense gebruikers.

Cyberoorlog kan ook Nederland hard raken: