Europese Marsmissie jaren later door sancties tegen Rusland
Ruimtevaart

Europese Marsmissie jaren later door sancties tegen Rusland

28-02-2022 17:30 Laatste update: 17:30

De onbemande Europese verkenner die later dit jaar naar Mars zou vertrekken, loopt waarschijnlijk jaren vertraging op. Europa werkt ervoor samen met Rusland, maar tegen dat land gelden nu EU-sancties.

Een lancering van de missie Exomars dit jaar is 'zeer onwaarschijnlijk', zegt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. 

De lancering stond gepland voor september. In juni 2023 zou de verkenner dan aankomen op Mars. Dat gaat door de spanningen tussen Rusland en het Westen niet gehaald worden, aldus de ESA.

Rijdend laboratorium

Europa bouwt het rijdende laboratorium, Rusland zorgt voor het vaartuig dat het karretje naar Mars moet brengen en de lander die het op het oppervlak van Mars moet afzetten. 

Het rijdende laboratorium moet onder meer 2 meter diep in de bodem van Mars gaan boren, op zoek naar sporen van leven. Het karretje heet Rosalind Franklin, naar de vrouw die in 1952 als eerste foto's van DNA maakte.

Wachten op ideale moment voor lancering

Vluchten naar Mars kunnen niet zomaar op elk moment vertrekken, omdat de afstand tussen de beide planeten soms te groot is. Een keer in de ongeveer twee jaar staan de twee planeten dicht bij elkaar, en dat is het ideale moment om de lange en moeilijke oversteek te maken. De komende zogenoemde launch window loopt van augustus tot november dit jaar.

De eerstvolgende mogelijkheid om te lanceren is tussen september 2024 en mei 2025. De reis duurt vervolgens ongeveer negen maanden, dus de Rosalind Franklin zou op zijn vroegst tussen juni 2025 en februari 2026 aankomen.

Ruimtestation ISS

Ruimtevaart is een van de weinige gebieden waarop Rusland en westerse landen samenwerken. Rusland, Europa, de Verenigde Staten, Canada en Japan beheren samen het internationale ruimtestation ISS.

In reactie op de sancties heeft de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos de medewerkers teruggetrokken van de Europese ruimtevaartorganisatie Kourou. Ook dreigt Rusland het ISS te laten crashen op de VS of Europa.

Dit hebben we te danken aan de ruimtevaart:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s