Spotify sluit kantoor in Rusland en beperkt podcasts staatsmedia
Tech-oorlog

Spotify sluit kantoor in Rusland en beperkt podcasts staatsmedia

03-03-2022 09:34 Laatste update: 09:34

Muziekdienst Spotify heeft aangekondigd zijn kantoor in Rusland te sluiten. Ook legt het podcasts van Russische staatsmedia aan banden.

Spotify zegt tegen Reuters dat het zijn kantoor in Rusland voor onbepaalde tijd heeft gesloten. "We zijn hard geschrokken en bedroefd door de aanval op Oekraïne,” aldus een woordvoerder.

Ook heeft het bedrijf duizenden podcastafleveringen nagekeken sinds de oorlog in Oekraïne begon. Daarbij werd inhoud die door de Russische staatsmedia online werd geplaatst, beperkt. Het is nu moeilijker om zulke content te vinden op het platform. Dat volgt nadat het bedrijf eerder deze week al alle content van de Russische staatsmedia RT en Sputnik verwijderde.

Russische staatsmedia aan banden

De Europese Unie kwam woensdag met sancties tegen RT en Sputnik vanwege het verspreiden van desinformatie over de oorlog in Oekraïne, die in Rusland geen oorlog of invasie genoemd mag worden. Google, Meta, Apple, TikTok en andere techpartijen namen al maatregelen tegen de twee Russische media. Door de EU-sancties moeten ook de tv-zenders van RT uit de lucht worden gehaald. 

Sputnik zei woensdag tegen Reuters dat "alle beperkingen voor leden van de pers flagrante censuur betekenen" en dat dit "het smerigste voorbeeld van schending van de vrijheid van meningsuiting" was. RT zei eerder ook al dat techbedrijven geen enkele reden hadden om het te verbannen.

Kantoor verplicht voor sociale media

Alle buitenlandse sociale media die meer dan een half miljoen dagelijkse gebruikers hebben, zijn sinds juli 2021 verplicht in Rusland een kantoor te hebben. Bedrijven die dat niet deden riskeerden gevolgen in het land. 

De deadline om een kantoor te openen was eind februari van dit jaar. Meta en Google hebben dat nog altijd niet gedaan en riskeren nu te worden gestraft in Rusland. Ook Discord, Twitch, Telegram en Pinterest weigerden om mee te werken.

Volgens de Russische communicatiewaakhond Roskomnadzor zullen bedrijven die niet meewerken niet meteen verbannen worden. Het zou eerst beginnen met sancties, zoals het niet meer toelaten van advertenties of het limiteren van transacties. 

Bedrijven keren zich tegen Rusland 

Sinds Rusland vorige week donderdag Oekraïne binnenviel, neemt de druk op bedrijven toe om maatregelen tegen Rusland te nemen. Apple verkoopt bijvoorbeeld helemaal geen producten meer in Rusland. Andere bedrijven, zoals Meta en Twitter, waarschuwen lezers over berichten die van de Russische overheid afkomstig zijn.  

Ook op entertainmentgebied heeft de oorlog gevolgen. Superheldenfilms ‘Morbius’ en ‘The Batman’ zullen bijvoorbeeld niet worden getoond in Russische bioscopen. Ook kondigde Netflix aan dat het alle projecten die het nog had lopen in Rusland tijdelijk heeft stopgezet.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s