Samsung belooft update die 'vertragen van apps' moet voorkomen
Smartphones

Samsung belooft update die 'vertragen van apps' moet voorkomen

04-03-2022 15:57 Laatste update: 15:57

Samsung beperkt op zijn smartphones de prestaties van veel populaire apps met speciale software. De Zuid-Koreaanse fabrikant belooft een update, die gebruikers de mogelijkheid geeft om de vertragingsfunctie uit te zetten.

Zuid-Koreaanse Samsung-gebruikers hebben op Twitter en een community-site een lijst met apps gepubliceerd waarvan de prestaties worden beperkt. Dat gebeurt door de Samsung-app Game Optimizing Service (GOS). Die wordt vooraf geïnstalleerd op telefoons voor het 'optimaliseren van de prestaties' van de chips. Volgens Samsung is dat nodig 'om overmatige verwarming te voorkomen bij het spelen van een game voor een lange tijd'.

Maar de vertraging blijkt niet alleen van toepassing op games. Ook prominente apps als Instagram, TikTok, Netflix en Microsoft Office staan op de lijst. Bovendien zijn er zelfs apps van Samsung die door GOS worden vertraagd, waaronder Samsung Pay, Samsung Cloud, Secure Folder en Samsung Pass. 

Benchmark-apps als 3DMark, Antutu, Geekbench en PCMark staan opvallend genoeg niet op de lijst. YouTuber Nemonankkum toonde dat aan door de naam van 3DMark te veranderen in de naam van een game op de lijst. Na de naamsverandering toonde 3DMark veel lagere prestaties. De test werd gedaan op een nieuwe Samsung Galaxy S22 Ultra.

Samsung zegt in een reactie te werken aan een software-update, waarna gebruikers zelf kunnen instellen of ze de prestaties van game-apps prioriteit willen geven. Het bedrijf beweert nog steeds dat GOS alleen invloed heeft op games. Wanneer de update verschijnt, is nog niet bekend.

Bekijk de vergelijking van Nemonankkum

Niet de enige

Het is voorlopig nog niet bekend op welke apparaten de apps al dan niet worden vertraagd. Android Authority vond de app bijvoorbeeld niet op de S22 Plus, terwijl 9to5Google dat wel deed. Wat wel bekend is, is dat de app niet uitgeschakeld kan worden. 

Samsung is niet de eerste smartphonemaker die met eigen software apps vertraagt. Ook OnePlus kwam vorig jaar in het nieuws nadat bleek dat zo goed als alle populaire apps een stuk trager werkten dan ze zouden moeten. Benchmark-apps werden toen door OnePlus ook niet beperkt, om zo hoger in de vergelijkingen te komen. OnePlus wees er toen op dat dit moest zorgen voor een langere batterijduur. Ook zouden de beperkingen oververhitting voorkomen. 

Review Samsung Galaxy S22

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s