Musk: 'Gebruik satellietinternet Starlink gevaarlijk in Oekraïne'
Noodoplossing

Musk: 'Gebruik satellietinternet Starlink gevaarlijk in Oekraïne'

04-03-2022 12:39 Laatste update: 12:46

Het satellietinternet Starlink van SpaceX is op sommige plekken in Oekraïne de enige manier om nog toegang tot internet te krijgen. De satellieten zijn echter te traceren door de Russen, wat het gebruik riskant maakt.

SpaceX-topman Elon Musk beloofde eind vorige week Starlink-apparatuur naar Oekraïne te sturen nadat de vicepremier van het land daarom vroeg. Dinsdag kwam de apparatuur in het land aan. In delen van Oekraïne is internet slecht of niet beschikbaar door de aanval van Rusland. Satellietinternet werkt vrijwel altijd, maar het gebruik valt ook op en is daarom riskant.

Musk wijst op Twitter op het risico: "Starlink is op sommige plekken in Oekraïne het enige niet-Russische communicatiesysteem dat nog werkt, dus de kans om een doelwit te worden is hoog. Gebruik het alsjeblieft voorzichtig", aldus Musk.

Russen kunnen signalen traceren

Experts geven dezelfde waarschuwing, zoals beveiligingsonderzoeker Nicholas Weaver van de Universiteit van Californië. "Als de tegenstander een gespecialiseerd vliegtuig inzet, kunnen signalen worden gedetecteerd en getraceerd", zegt Weaver tegen CNN. "Dat is niet bepaald gemakkelijk, maar de Russen hebben veel ervaring met het traceren van allerlei signalen in Syrië. Starlink mag nu dan werken, maar iedereen die zo'n schotel plaatst in Oekraïne moet beseffen dat dat een enorm doelwit is."

Moeilijk offline te halen

Ondanks het risico is het satellietnetwerk zelf zeer moeilijk offline te halen. In het geval van Starlink wordt het netwerk gevormd door ruim 1900 satellieten, dat moeten er uiteindelijk 30.000 worden. Die satellieten draaien in een baan om de aarde en zijn niet makkelijk neer te halen. Wie het netwerk wil gebruiken, heeft alleen de juiste apparatuur nodig en een schotel met vrij zicht op de hemel.

Getest: satelliet-internet Starlink

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s