Elon Musk eist dat beurswaakhond 'tweetverbod' opheft
'Onder druk getekend'

Elon Musk eist dat beurswaakhond 'tweetverbod' opheft

08-03-2022 17:42 Laatste update: 17:42

Tesla-topman Elon Musk wil dat de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC het 'tweetverbod' dat hem in 2018 is opgelegd ongedaan maakt. Hij stelt tegen de rechter dat hij hierdoor wordt beperkt in zijn recht op vrijheid van meningsuiting.

Musk wil ook dat de rechter de SEC ervan weerhoudt documenten in te zien die gaan over zijn posts op Twitter en de verkoop van aandelen en opties in Tesla, blijkt uit documenten ingediend bij de rechtbank. "Ik heb nooit gelogen tegen aandeelhouders en dat zou ik nooit doen", aldus Musk. De Tesla-topman zegt ook het document onder druk te hebben ondertekend "zodat Tesla zou blijven bestaan".

De SEC onderzoekt of Musk en zijn broer Kimbal de beurswet hebben overtreden toen ze eind vorig jaar aandelen in het bedrijf verkochten, zegt een ingewijde tegen Bloomberg.

Vorige maand meldde Tesla dat het een dagvaarding had ontvangen van de SEC. De waakhond wilde meer informatie over de processen rond de getroffen schikking over de tweets van Musk.

Slepende zaak

De slepende zaak begon met tweets van Musk in 2018 waarin hij schreef dat hij overwoog om Tesla van de beurs te halen en dat de financiering daarvoor rond was. Dat bleek niet waar, maar de tweets zorgden wel voor een sterke stijging van het aandeel van Tesla. Musk trof erna een schikking met de toezichthouder. Hij beloofde al zijn tweets die de beurskoers van Tesla kunnen beïnvloeden vooraf door juristen te laten controleren. 

De SEC wilde nog niet direct reageren, maar ontkende eerder al dat Musk het doelwit was van een eindeloze en aanhoudende reeks onderzoeken.

Kijk ook: Tesla-bot komt eraan

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s