HBO Max: oude series binnenkort op goede snelheid te zien
Game of Thrones en Sopranos

HBO Max: oude series binnenkort op goede snelheid te zien

10-03-2022 14:01 Laatste update: 15:07

HBO Max gaat de oudere series die momenteel iets 'versneld' te zien zijn op de streamingdienst binnenkort verbeteren. Ze moeten uiteindelijk op de snelheid die de makers voor ogen hadden te bekijken zijn op de streamingdienst.

De streamingdienst, waarop producties van HBO en Warner te zien zijn, is sinds dinsdag in Nederland beschikbaar. Kijkers merkten op dat een aantal klassieke series, zoals The Sopranos en Game of Thrones, in een iets sneller tempo te zien waren dan de oorspronkelijke versies. Onder andere 3FM-dj Mark van der Molen meldde de problemen.

Verschil tussen Europa en VS

De Europese standaard voor filmbestanden is 25 frames per seconde in plaats van 24 frames, zoals in de VS. Daardoor wordt er bij de Europese weergave elke seconde één extra frame getoond vergeleken met de Amerikaanse, oorspronkelijke versie.

"We gaan de komende tijd de titels remasteren naar het 25fps uitzendformaat", zegt een woordvoerder van HBO Max. Wanneer dat precies gebeurt, is nog niet duidelijk.

Het probleem doet zich vaker voor. Eind 2021 klaagden veel kijkers toen de NPO een concert van Adele 'versneld' afspeelde. Hierdoor leek de stem van de zangeres hoger te zijn dan gebruikelijk. De NPO liet de beelden daarna alsnog aanpassen, zodat Adele tijdens een herhaling normaal klonk.

Problemen met betalingen en ondertitels

HBO Max kampte de eerste dagen na de lancering in Nederland met problemen met betalingen. Daardoor kregen sommige mensen ondanks dat ze hadden betaald geen toegang tot de dienst of werd het abonnementsgeld twee keer afgeschreven. Die problemen zijn inmiddels opgelost, laat de streamingdienst weten.

HBO Max erkent dat veel Nederlandstalige ondertitels momenteel nog ontbreken. "Die worden de komende dagen en weken nog toegevoegd", aldus een woordvoerder. 

Grote concurrent voor Netflix

HBO Max is een grote concurrent van Netflix en heeft titels als The Matrix, Batman, Dune, Succession, Harry Potter, Soprano’s, Game of Thrones, en Sex and the City.

De streamingdienst bundelt films en series van HBO, Warner Bros., DC en Cartoon Network. HBO Max onderscheidt zich ook door bioscoopfilms van Warner Bros 45 dagen na de bioscooppremière al aan te bieden zonder meerprijs.

Luister ook de Bright Podcast

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s