Wetenschappers willen seks in de ruimte onderzoeken
'Onderwerp is al decennia taboe'

Wetenschappers willen seks in de ruimte onderzoeken

13-03-2022 18:55 Laatste update: 19:32

Canadese wetenschappers vinden dat het tijd is om seks in de ruimte te onderzoeken. Ze hebben het nieuwe onderzoeksdomein 'ruimteseksuologie' gecreëerd: de studie van 'buitenaardse intimiteit en seksualiteit'.

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben mensen nog nooit seks gehad in de ruimte. Toch zou het best wel eens kunnen dat dat niet klopt. NASA’s Space Shuttle Endeavour lanceerde in september 1992 met een getrouwd koppel aan boord: astronauten Jan Davis en Mark Lee. De tortelduifjes waren kort voor de missie in het geheim getrouwd, maar lieten dat pas aan hun bazen weten nadat het te laat was om hen te vervangen. 

Zo werden Lee en Davis het eerste (en laatste) getrouwde stel in de ruimte. Volgens Davis was er geen sprake van 'seksuele experimenten' tijdens de missie, maar dat valt onmogelijk te verifiëren. Na de missie stelde NASA een formele regel op dat getrouwde koppels niet meer samen op missie mochten.

Nog altijd taboe

Seks in de ruimte is altijd een onderwerp geweest waar ruimtevaartorganisaties en astronauten weinig over kwijt willen. Daar willen Canadese wetenschappers met een nieuw voorstel verandering in brengen. Volgens hen is er tot nu toe niet genoeg aandacht besteed aan de seksualiteit van astronauten. Hoewel dat voor korte missies niet zo’n groot probleem is, zal het in de nabije toekomst een steeds belangrijker onderwerp worden. 

NASA wil in de komende jaren immers weer mensen op de maan laten landen en daar een permanente basis oprichten. In de jaren dertig wil het ruimteagentschap zelfs mensen naar Mars sturen. Dat betekent dat mensen in de nabije toekomst wellicht jarenlang in de ruimte zullen verblijven. 

De auteurs van het onderzoeksvoorstel concluderen daarom dat "ruimteprogramma's en ruimteverkenning een nieuw perspectief vereisen, dat op holistische wijze de intieme en seksuele behoeften van mensen aanpakt".

Houding verandert 

Volgens Maria Santaguida, een psychologe bij de Canadese Concordia University en een van de auteurs van het voorstel, is het niet de eerste keer dat er een voorstel wordt gedaan om meer onderzoek naar seks in de ruimte te verrichten. Wetenschappers dringen er al sinds de jaren 80 op aan dat er niet genoeg bekend is over de effecten van seks en voortplanting in de ruimte. 

Het onderwerp werd destijds door wetenschappers bij NASA afgedaan met hoongelach. Maar de laatste jaren lijkt die houding te veranderen. NASA erkent nu dat ruimteseksuologie in de toekomst misschien wel eens bestudeerd kan worden. 

"Mocht in de toekomst blijken dat er behoefte is aan een diepgaander onderzoek naar reproductieve gezondheid in de ruimte, dan zal NASA de nodige stappen ondernemen", aldus de organisatie afgelopen week tegen de nieuwswebsite Mic. NASA zegt echter momenteel 'niet op zoek te zijn naar voorstellen' en wil voor het onderwerp nog geen speciaal projectbureau oprichten.

Problemen om op te lossen

Toch zou NASA er baat bij hebben om ruimteseksuologie nu al te onderzoeken, menen de wetenschappers. Voordat mensen kolonies op Mars kunnen opzetten, zijn er nog veel problemen rond seks en voortplanting in de ruimte die moeten worden opgelost. Allereerst is er het probleem dat hormonen in de ruimte anders werken dan op aarde. Dat leidt er volgens de beperkte studies die al zijn gedaan toe dat het libido van astronauten sterk daalt.

Een opmerking daarbij is dat de meeste informatie daarover komt van studies op mannelijke astronauten. Slechts 1 op 9 astronauten tot nu toe was een vrouw, wat ervoor zorgt dat er niet genoeg data zijn.

Zelfs al zou een stel in staat zijn om seks te hebben, dan zijn er risico’s verbonden aan zwangerschap in de ruimte. Zo zou een omgeving met weinig zwaartekracht en veel straling een negatief effect kunnen hebben op de ontwikkeling van een embryo. Andere onderzoeken spreken dat tegen, hoewel er nog nooit een onderzoek is uitgevoerd waarbij een dier (laat staan een mens) een volledige zwangerschapscyclus in de ruimte heeft doorlopen. 

Bovendien is er nog nooit onderzoek verricht naar intimiteit en seksualiteit in de ruimte. Volgens Simon Dubé, een andere co-auteur van het voorstel, is dat nodig om de mentale gezondheid van astronauten te waarborgen.

Steeds meer interesse

Hoewel er nog veel werk aan de winkel is, denkt Santaguida dat er wel degelijk een mentaliteitsverandering gaat komen, in tegenstelling tot tijdens de laatste decennia. "Steeds meer onderzoekers over de hele wereld en mensen die werkzaam zijn in de ruimtevaartsector erkennen dat de menselijke intieme en seksuele behoeften in de ruimte een van de sleutels zijn van onze expansie in het heelal", vertelde zij aan Mic.

"Er is veel positieve aandacht voor ons voorstel van de media, het publiek en mensen die werkzaam zijn in de ruimtevaartsector", voegt Dubé toe. "We hopen die belangstelling te kunnen benutten om in de nabije toekomst innovatieve samenwerkingen en wetenschap tot stand te brengen."

Bekijk ook: