YouTube blokkeert wereldwijd toegang to Russische staatsmedia
Oorlog in Oekraïne

YouTube blokkeert wereldwijd toegang to Russische staatsmedia

11-03-2022 18:51 Laatste update: 18:56

YouTube blokkeert wereldwijd de toegang tot de kanalen van Russische staatsmedia. Het is sinds afgelopen week al niet meer mogelijk om Sputnik en Russia Today vanuit Europa te bekijken op de site.

De Russische staatsmedia-kanalen op YouTube zijn in principe per direct nergens meer bereikbaar, schrijft het platform op Twitter. Het zal mogelijk nog even duren voordat dit technisch overal is doorgevoerd.

Volgens YouTube is deze beslissing in lijn met zijn beleid rond het "bagatalliseren of ontkennen van goed gedocumenteerde geweldsdaden". Video's over de Russische invasie van Oekraïne die dit beleid schenden, worden daarom nu verwijderd.

Inmiddels heeft YouTube al meer dan duizend kanalen en 15.000 video's verwijderd die zijn beleid rond haatzaaien, desinformatie en bijzonder gewelddadige of anderzijds gevoelige beelden. Het is ook niet meer mogelijk om op wat voor manier dan ook geld aan YouTube te verdienen in Rusland en er wordt geen advertentieruimte meer verkocht.

Russia Today en Sputnik verboden

De Europese Unie verbiedt sinds 2 maart de toegang tot Russische staatsmedia Russia Today (RT) en Sputnik. Deze sanctie had al tot gevolg dat vele sociale mediaplatformen, waaronder Facebook, in de EU de toegang tot deze twee media blokkeerden.

Ook internetproviders in Nederland hebben inmiddels de websites van RT en Sputnik geblokkeerd. Met deze beslissing gaat YouTube echter verder dan dit verbod, door het wereldwijd onmogelijk te maken de YouTube-kanalen van deze media te bezoeken.

Er vindt momenteel een exodus plaats van Europese en Amerikaanse bedrijven uit Rusland. Onder andere Apple, McDonalds, en Amazon kondigden aan geen diensten meer in het land aan te bieden, in de dagen sinds het Russische leger eind februari buurland Oekraïne binnenviel. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s