Telegram haalt WhatsApp in als grootste chatapp in Rusland
Grote opmars van Telegram

Telegram haalt WhatsApp in als grootste chatapp in Rusland

22-03-2022 09:19 Laatste update: 09:21

De Russische berichtenapp Telegram heeft concurrent WhatsApp van de troon gestoten in Rusland. Russische gebruikers stappen massaal over nadat het Kremlin meerdere buitenlandse sociale media en apps in de ban heeft gedaan.

Dat meldde Megafon, een van de grootste telecombedrijven in Rusland. Volgens het bedrijf is het gebruikersaandeel van Telegram in Rusland de eerste twee weken van maart gegroeid tot 63 procent. Een maand ervoor was dat nog maar 48 procent. Het aandeel WhatsApp daalde daarentegen van 48 procent tot 32 procent van de Russische internetters.

De daling komt doordat Meta, het moederbedrijf van WhatsApp, in Rusland onder vuur ligt. Meta werd gisteren door een Russische rechter nog als een 'extremistische organisatie' bestempeld. Dat werd besloten vanwege Meta's beleid om oproepen tot geweld tegen Russische troepen op Facebook en Instagram tijdelijk toe te staan in Oekraïne. Bovendien wordt Telegram actief aangeraden door de Russische regering, nadat Twitter, Facebook en Instagram zijn geblokkeerd.

Opvallend is dat WhatsApp ook onderdeel van Meta is, net als Facebook en Instagram, maar dat de rechtbank in Moskou zei dat de chatapp online mag blijven, omdat 'WhatsApp niet geschikt zou zijn om publiekelijk informatie te verspreiden'.

Al lang een populair nieuwsplatform

Telegram werd in 2013 in het leven geroepen door Pavel en Nikolai Doerov, twee Russische broers die eerder het sociale netwerk VKontakte hadden opgericht. Omdat de broers onder druk werden gezet om gebruikersgegevens door te spelen aan de Russische staat, stapten ze op bij VKontakte.

Daarna ontwikkelen zij Telegram verder vanuit het buitenland. De app bleek al snel populair in thuisland Rusland, waar het onder andere gebruikt wordt als bron van nieuws. Dat kan omdat de app groepschats tot 200.000 mensen toelaat en omdat er zogenaamde 'one-to-many' kanalen zijn. Dat zijn kanalen waarin een persoon of organisatie berichten kan sturen naar al zijn volgers. 

Bron van informatie

De app wordt sinds het begin van de oorlog in Oekraïne ook gebruikt om correcte informatie over de oorlog te vinden. Daarmee is Telegram een bron voor Russen om onder de censuur in het land uit te komen.

Het Kremlin verbiedt het Russische journalisten om op een negatieve manier te berichten over de oorlog, die door Poetin een 'speciale militaire operatie' wordt genoemd. Het gebruik van het woord 'oorlog' is ook verboden. Omdat Telegram niet meer in Rusland gebaseerd is, kan de regering weinig doen om nieuwsbronnen op de app te verwijderen. 

De regering van Poetin besloot echter Telegram niet te blokkeren in het land, voornamelijk omdat Rusland dat niet zomaar kan. De Russische regering gebruikt de app bovendien ook zelf om massaal dessinformatie en propaganda over de oorlog te verspreiden.