Gehackt worden is de grootste angst onder senioren
Senioren op internet

Gehackt worden is de grootste angst onder senioren

23-03-2022 10:12 Laatste update: 10:12

Gehackt worden is de grootste angst van de Nederlandse senioren. Dat blijkt uit een onderzoek van de seniorenorganisatie KBO-PCOB.

Vier op de tien Nederlandse senioren zijn bang om slachtoffer te worden van hackers, blijkt uit het onderzoek. Daarmee is gehackt worden de grootste angst van de bevolkingsgroep, groter dan gezondheidsproblemen en dementie. 

Behalve de vrees voor hacking zijn senioren ook bang om op een verkeerde link te klikken. Daarbij valt op dat deze angsten in de laatste jaren sterk zijn gegroeid. Volgens KBO-PCOB zijn meer dan de helft van de gevallen van cyberangst in de afgelopen drie jaar ontstaan.

'Gevoed door de media'

Volgens Ingrid Rep, de directeur van de organisatie, spelen nieuwsmedia een grote rol in de stijging. "Deze ‘moderne’ angsten worden veelal gevoed door berichtgeving in de media. Dit geeft een gevoel van sociale onzekerheid en legt de huivering bloot die menig senior nog heeft met computers en internet."

Rep oppert een aantal maatschappelijke oplossingen, bijvoorbeeld door cursussen rond internetgebruik laagdrempeliger te maken. Ook zegt ze dat internetcriminaliteit harder moet worden aangepakt.

Maand van Senioren en Veiligheid

KBO-PCOB heeft de maand april uitgeroepen tot de Maand van Senioren en Veiligheid. Dat wordt gedaan om senioren te helpen leren veilig op het internet te surfen en om meer bewustzijn rond cybercriminaliteit te creëren. 

Daarvoor zal KBO-PCOB samenwerken met het ministerie van Justitie en Veiligheid. De twee organisaties willen onder andere senioren onderwijzen over trucs die cybercriminelen gebruiken. 

Bekijk ook:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s