© Nothiing

Nieuw merk Nothing wil de telefoonmarkt opschudden

Nothing OS: de Android-skin van Nothing.

'Nothing wordt Apple-concurrent'

Nieuw merk Nothing wil de telefoonmarkt opschudden

24-03-2022 11:29 Laatste update: 11:29

Carl Pei, eerder mede-oprichter van telefoonmerk OnePlus, wil de smartphonemarkt opnieuw opschudden en vooral Apple beconcurreren. De eerste Nothing-telefoon 'Phone 1' komt deze zomer op de markt.

Nothing debuteerde vorig jaar als techmerk met de Ear 1-oordoppen. Dat zijn draadloze oordoppen met actieve ruisonderdrukking, een afwijkend ontwerp en een scherpe prijs. Nothing-oprichter Carl Pei zette zich af tegen concurrenten in de prijsklasse door de oordoppen de allure van het duurdere Apple mee te geven.

Op die voet wil Pei doorgaan met de eerste smartphone van Nothing, de Phone 1. Die telefoon verschijnt deze zomer, vertelde Pei gisteren in een retro-futuristische video waarin details vooral nog ontbraken: alleen de interface van de aanstaande telefoon werd getoond. Pei houdt met Nothing overduidelijk vast aan de sterke punten van zijn vorige merk, OnePlus.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

OnePlus en Oppo

OnePlus gold jarenlang als het meest opvallend en afwijkende merk onder de Android-telefoons. Pei vertrok er in 2020 en inmiddels is het rauwe randje van OnePlus grotendeels verdwenen: de telefoons lijken verdacht veel op die van OnePlus-eigenaar Oppo. Nothing gaat nu verder waar OnePlus is gebleven, door de onthulling van nieuwe producten over weken tot maanden te verspreiden.

Druppelsgewijs maakt Nothing nieuwe details bekend, om fans weer enthousiast te maken voor een markt die volgens Pei saai is geworden. "Vandaag de dag is iedereen zo passieloos als het gaat om technologie", zegt Pei in gesprek met Wired. De in China geboren en in Zweden opgegroeide Pei vestigde Nothing in Londen en bouwt het bedrijf nu uit tot een internationale samenwerking van modern ontwerp.

Nothing-oprichter Carl Pei.

Bekende ontwerpers aan boord

De Ear 1-oordopen van vorig jaar waren ontworpen in samenwerking met het Zweedse audiomerk Teenage Engineering. Met transparante materialen, een eigen lettertype en gebruik van de kleuren zwart, wit en rood heeft Nothing een eigen smoel die nu ook duidelijk zichtbaar is in de telefoon-interface.

Britse elektronicamaker Dyson geldt ook als een inspiratie, zegt Pei tegen The Verge. Geen wonder: voormalig Dyson-ontwerphoofd Adam Bates werkt nu voor Nothing als directeur design. "Omdat hij een hoge functie had bij Dyson, kan hij veel van zijn oude team meenemen. We hebben waarschijnlijk een van de beste industrieel ontwerpteams ter wereld", zegt Pei.

Bates werkt nu samen met Teenage Engineering-ontwerphoofd Jesper Kouthoofd en Tom Howard, hoofdontwerper van Nothing. De drie werken volgens Pei nauw samen met alle teams binnen Nothing, van hardware tot software. Dat is volgens Pei bij de grote telefoonmakers anders. "Veel grote bedrijven hebben grote silo's tussen verschillende teams. Nothing wil een "enkelvoudige visie" uitdragen, maar heeft zijn ontwerpteams ondertussen wel verspreid tussen de VS, het Verenigd Koninkrijk en China.

De dictafoon en de widgets van Nothing OS.

Apple naar de kroon steken

Met zijn team heeft Pei grote aspiraties. Hij wil concurrenten met Apple en de zogenoemde 'walled garden' van het bedrijf: onderling werken Apple-producten naadloos samen, maar ruimte voor apparatuur van andere merken is er niet in die walled garden.

Pei wil dat zijn producten uiteindelijk in staat zijn tot iets als Universal Control, de nieuwste functie van Macs en iPads. Daarmee kunnen gebruikers met één muis beide apparaten bedienen, bestanden heen en weer slepen en dat alles zonder ooit iets in te hoeven stellen. Nothing wil uiteindelijk een ecosysteem dat ook naadloos werkt, maar bestaat uit zowel eigen producten als apparaten van derden.

Meer details volgen

Duidelijk is dat de eerste telefoon van Nothing draait op een Qualcomm Snapdragon-chip, en Android gebruikt. Het toestel lijkt transparant te worden, met mogelijk lichtgevende strips op de achterkant. Pei laat nog in het midden of die strips straks notificatie-kleuren zullen tonen, een functie die in de begindagen standaard was op alle Android-telefoons.

Het toestel zal draaien op Nothing OS, een zogenoemde Android-skin. Transparantie, het eigen lettertype en de kleuren zwart, wit en rood zijn leidend. Functies zijn nog onbekend, maar Nothing OS zal volgens Pei "enkel de essenties" bevatten, waarbij "elke byte zijn nut heeft".

Nothing zal de komende weken en maanden nog regelmatig van zich laten horen. Dan zal blijken of het zijn eigen hoge verwachtingen kan waarmaken.

De Nothing Ear 1-oordoppen: