© RoboBurger

Robot maakt hamburgers van 'restaurantkwaliteit'
Hamburger-automaat

Robot maakt hamburgers van 'restaurantkwaliteit'

28-03-2022 12:26 Laatste update: 12:52

RoboBurger, de eerste volledig autonome hamburger-automaat, is afgelopen weekend gelanceerd in de VS. Het bedrijf wil de machines binnenkort in het hele land plaatsen.

De eerste automaat van RoboBurger is geopend in het Newport Centre, een winkelcentrum in Jersey City in de staat New Jersey. De machine zal volgens de makers binnenkort in luchthavens, winkelcentra, hogescholen, kantoren, fabrieken en militaire bases in het hele land komen te staan.

Het bedrijf zegt dat de RoboBurger ter plekke vers gegrilde hamburgers van 'restaurantkwaliteit' kan klaarmaken. Daarvoor gebruikt het kunstmatige intelligentie en robotica om alle processen van een restaurant na te bootsen. Dat gebeurt allemaal op een oppervlakte van iets meer dan een vierkante meter. 

Zes minuten om een burger te maken

Het apparaat maakt gebruik van een kookproces van vijf stappen, vergelijkbaar met het proces in een fast-food restaurant. De robot grilt het vlees, roostert het broodje, selecteert de kruiden, voegt de burger samen en levert deze aan de klant in ongeveer zes minuten. Een burger kost 6,99 dollar, omgerekend zo’n 6,36 euro. 

De RoboBurger kan worden aangesloten op een normaal stopcontact. De machine is uitgerust met een koelkast, een automatische bakplaat en een schoonmaaksysteem. Na elke bestelling wordt het apparaat volledig autonoom schoongemaakt. 

Contactloos

De enige menselijke interactie die de machine nodig heeft, is wanneer de voorraad wordt aangevuld. Daarbij worden vooraf afgesloten containers in de automaat geplaatst, waardoor het eten niet wordt blootgesteld aan de open lucht of de persoon die de RoboBurger aanvult. Volgens ceo van het bedrijf Audley Wilson moet dat er allemaal voor zorgen dat klanten 'volledig contactloos' een verse burger kunnen kopen die ter plekke is klaargemaakt.

Nieuwssite CNet probeerde de RoboBurger:

Meer fast-food robots

Het is niet de eerste keer dat robots worden ingezet om fast-food klaar te maken. Zo opende in 2018 al een restaurant in San Francisco waar robots de hamburgers klaarmaken. Ook burgerketen White Castle gebruikt al een paar jaar een robotische arm om burgers te bakken. 

In 2018 werd zelfs al een robotische kok ontslagen bij burgerketen CaliBurger. Dat kwam niet omdat de robot niet naar behoren werkte. Integendeel, de robot was zo efficiënt bij het bakken van burgers, dat menselijke medewerkers het tempo niet konden volgen.

Supermarktketen Aldi nam onlangs in Australië de pizzabot in gebruik: een robotachtig automaat die pizza's van restaurantkwaliteit serveert.

Bekijk ook:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s