IKEA-investeerder steekt honderden miljoenen in zonneparken

Solar park van IKEA

Zonne-energie

IKEA-investeerder steekt honderden miljoenen in zonneparken

06-04-2022 10:57 Laatste update: 10:59

Ingka Investments, een aan IKEA verbonden investeringspartij, heeft negen zonneparken in Duitsland en Spanje gekocht voor ongeveer 340 miljoen euro.

Het gaat om zonneparken die door Enerparc worden ontwikkeld en straks voldoende energie kunnen opwekken om alle IKEA-winkels en -magazijnen in de twee landen te voorzien van stroom, meldt Ingka. IKEA zou daardoor ook CO2-neutraal worden in Duitsland en Spanje.

De keten heeft eerder aangekondigd dat het in 2025 al zijn gebouwen in de wereld wil laten draaien op 100 procent hernieuwbare elektriciteit. Daarom is IKEA in meerdere landen bezig met vergroeningsprojecten. Ingka zegt al 2,7 miljard euro te hebben geïnvesteerd in projecten rond wind- en zonne-energie.

De zonneparken in Duitsland en Spanje moeten in de loop van 2023 operationeel worden. De verwachte energieproductie is gelijk aan het elektriciteitsverbruik van ongeveer 140.000 Europese huishoudens.

Zonnepanelen op winkels

Vorig jaar werden bij het IKEA-filiaal in Amersfoort bijvoorbeeld zonnepanelen geplaatst op de zijkant van de winkel. Volgens het Zweedse concern ging het om de eerste IKEA-vestiging ter wereld waar de panelen op deze manier werden bevestigd.

Getest: nieuwe IKEA Sonos-speaker

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s