Grote hack treft YouTubekanalen van bekende artiesten
YouTube-hack

Grote hack treft YouTubekanalen van bekende artiesten

06-04-2022 14:33 Laatste update: 14:33

De YouTubekanalen van grote artiesten als Eminem, Kanye West en Taylor Swift toonden video's van een bekende Spaanse oplichter. Vevo, het muziekbedrijf dat de kanalen uitbaat, heeft de video's intussen verwijderd.

De gehackte kanalen hebben samen honderden miljoenen volgers en toonden urenlang clips van de Spaanse oplichter Paco Sanz, die veroordeeld werd tot twee jaar cel voor grootschalige fraude. 

De titels van videoclips werden ook veranderd. Veel van de filmpjes bevatten de zin 'free Paco Sanz'. Sommige titels verwezen ook naar het Twitter-account van Los Pelaos, dat zichzelf een criminele organisatie noemt. Het is niet duidelijk wie er achter het account zit en om welke reden de aanval werd uitgevoerd. 

Vevo geeft toe dat een aantal kanalen getroffen zijn, maar zegt dat het de video’s snel heeft verwijderd. Het bedrijf zegt dat het nu gaat onderzoeken hoe het zijn veiligheidssystemen kan verbeteren. Het is niet bekend hoe de hacker toegang kreeg tot de kanalen van Vevo, maar het account van Los Pelaos beweert dat het niet de eerste keer is dat het dergelijke aanvallen uitvoert.

Oplichter

Paco Sanz zit sinds vorig jaar in de gevangenis, nadat hij mensen voor zo’n 350.000 euro had opgelicht. Dat deed hij door te beweren dat hij terminaal ziek was. Sanz kwam regelmatig op de Spaanse televisie en haalde daarbij grote sommen geld op uit donaties. 

In plaats van het geld te gebruiken voor een behandeling, leefde de oplichter zich jarenlang uit. Volgens Spaanse media gaf hij het gedoneerde geld uit aan luxecruises en dure kleding.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat een kanaal van Vevo is gehackt. In 2018 konden hackers onder andere de muziekvideo van Despacito, toen de meest bekeken YouTube-clip aller tijden, vervangen door een filmpje uit de Netflix-serie Casa de Papel. 

Die hack werd uitgevoerd door twee Franse tieners, die later dat jaar werden opgepakt. De twee tieners zouden vaker betrokken zijn bij cyberaanvallen. In 2019 zouden ze een aanval op crypto-wallet GateHub hebben uitgevoerd. Toen konden zij zo'n negen miljoen dollar aan cryptomunten stelen.

Bekijk ook:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s