VS heeft 5000 Starlink-ontvangers naar Oekraïne gestuurd
Satelliet-internet

VS heeft 5000 Starlink-ontvangers naar Oekraïne gestuurd

06-04-2022 20:13 Laatste update: 20:53

Het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling (USAID) heeft vijfduizend Starlink-ontvangers van SpaceX aan Oekraïne geleverd. Het satelliet-internet houdt Oekraïense overheden online, ook als de reguliere netwerken het niet meer doen.

"Met de terminals kunnen ambtenaren en kritische overheidsdiensten blijven communiceren binnen Oekraïne en met de buitenwereld, zelfs als Rusland andere communicatie-infrastructuur in het land doorsnijdt", zei USAID. Als mobiele zendmasten en kabelnetwerken platgaan, blijft Starlink online doordat het via satellieten werkt.

Het Amerikaanse agentschap zei dat SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, 3667 terminals en de internetdienst zelf heeft geschonken. USAID kocht de resterende 1333 ontvangers.

'Effectief'

Space X activeerde de Starlink-internetdienst in Oekraïne op 26 februari, twee dagen na de start van de Russische invasie. De Oekraïense vicepremier Mykhailo Fedorov had Musk in een tweet opgeroepen om te helpen bij het verbeteren van de internettoegang. Het systeem werkt "erg effectief", meldde Fedorov onlangs.

Frankrijk en Polen hebben ook enkele Starlink-terminals voor Oekraïne gefinancierd.

Satelliet-internet

De inzet van Starlink in Oekraïne is een vuurdoop voor grootschalig satelliet-internet in conflictgebieden, een technologie waar Starlink lang niet de enige aanbieder van is. Veel sterktes en zwaktes van het systeem worden nu pas duidelijk, op een moment dat Starlink ruim 2000 van de geplande 42.000 internetsatellieten in een baan rond de aarde heeft gebracht.

Musk waarschuwde al voor detectie-gevaren bij gebruik van de internetsatellieten. Starlink moest ingrijpen toen sommige satellieten ogenschijnlijk doelbewust werden verstoord. 

Getest: satelliet-internet Starlink

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s