Microsoft: aanvallen Russische staatshackers tegengehouden
Cyberoorlog

Microsoft: aanvallen Russische staatshackers tegengehouden

08-04-2022 07:32 Laatste update: 07:34

Microsoft zegt hackaanvallen van Russische militaire spionnen te hebben voorkomen. De staatshackers probeerden volgens het bedrijf in te breken bij Oekraïense instanties en media en bij Amerikaanse en Europese overheden en denktanks.

Microsoft zegt dat de hackpogingen het werk waren van de Russische hackersgroep Strontium, ook wel bekend als Fancy Bear of APT28. Die groep zou banden hebben met de Russische militaire inlichtingendienst GRU. Wie de exacte doelwitten waren van Strontium, heeft Microsoft niet bekendgemaakt. 

Volgens Microsoft probeerde Strontium 'voor de lange termijn toegang te krijgen tot systemen'. Doel was daarbij om "tactische ondersteuning te kunnen bieden aan de invasie van Oekraïne en gevoelige gegevens in handen te krijgen". Microsoft heeft de Oekraïense overheid van zijn bevindingen op de hoogte gebracht.

De hackersgroep Strontium werd eerder verantwoordelijk gehouden voor aanvallen op campagneteams, adviseurs en belangengroepen die zich bezighielden met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. Ook werden de Russische hackers in verband gebracht met een inbraak in computersystemen van de Amerikaanse Democratische Partij.

Cyberoorlog kan ook Nederland raken:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s