Politie-drones

Politie test drone die autonoom naar incident vliegt en beelden doorstuurt

drone politie automatische drones meldkamer
8 april 2022 om 13:42
Laatste update: 8 april 2022 om 13:47

De politie test een automatische drone die zelfstandig naar een incident vliegt om beelden door te sturen. Daardoor moet de meldkamer beter kunnen inschatten hoeveel politiecapaciteit en hulpverlening er nodig is.

De drone kan ook de veiligheid voor burgers en politieagenten vergroten en zorgen voor een grotere pakkans. "Hoe eerder een politiemedewerker zicht heeft op een situatie van bijvoorbeeld een overval, hoe groter de kans op het aanhouden van de verdachten", aldus de politie. "De politie is een van de eerste organisaties in Nederland die experimenteert met deze technologie."

Proef in Twente

De automatische drone, van de fabrikant Avy, wordt getest tijdens een pilot binnen de Eenheid Oost-Nederland. Deze maand start de eerste testfase op een afgesloten terrein Twente Safety Campus in Enschede, waarbij incidenten worden gesimuleerd. "Hier is voor gekozen omdat veiligheid en zorgvuldigheid voorop staan." 

Later wordt de drone in Twente en IJsselland in de praktijk getest. Tijdens de proef worden de gevolgen van de inzet van drones op "privacy, ethische vraagstukken en data-veiligheid" onderzocht.

Privacyregels en ethische richtlijnen

Wanneer de tests in het publieke domein beginnen, is nog niet bekend. "Dit hangt onder meer af van de ontwikkeling van wet- en regelgeving en van het moment waarop er voldoende zekerheid is over de veilige inzet van de automatische drone", aldus de politie. Bij inzet in het openbaar zegt de politie "de geldende privacyregels en opgestelde ethische richtlijnen" in acht te nemen. 

De politie vindt het 'belangrijk om te blijven ontwikkelen'. "Daarbij past dat we innoveren en experimenteren, ook op technisch gebied."

Dit zijn de regels voor drones: