Nederlands merk Mokumono onthult 'duurzame' e-bike

Nieuwe e-bike Mokumono Polder

Elektrische fietsen

Nederlands merk Mokumono onthult 'duurzame' e-bike

12-04-2022 08:13 Laatste update: 08:25

Het Nederlandse fietsmerk Mokumono heeft zijn nieuwe e-bike 'Polder' aangekondigd. De elektrische fiets is volgens het Amsterdamse bedrijf duurzamer dan concurrerende e-bikes. Zo zijn 90 procent van de onderdelen in Europa gemaakt.

Net als de voorgangers is de nieuwe e-bike van Mokumono gemaakt met een proces waarbij aluminium platen in vorm worden geperst en door robots worden gelast. De Polder is echter modulair: de in het frame geïntegreerde batterij is uitneembaar en te vervangen en te upgraden met batterijen van derden.

Doel van Mokumono is een 100 procent in Europa gemaakte e-bike, die zo duurzaam mogelijk wordt geproduceerd. Door het frame in Nederland te maken en onderdelen lokaal in te kopen, zegt het bedrijf dat de nieuwe e-bike een veel lagere CO2-voetafdruk heeft dan de concurrentie. Ook belooft Mokumono alle onderdelen van de Polder minstens tien jaar beschikbaar te houden voor reparaties.

'Industrie wakker schudden'

"We willen met Mokumono ook de hele industrie wakker schudden. We tonen aan dat het wel degelijk mogelijk is om een Europese fiets te bouwen in Nederland en dat je fietsen kan maken die jaren meegaan", zegt medeoprichter Tom Schiller, die Mokumono in 2014 samen met zijn tweelingbroer Bob oprichtte.

De Polder weegt 20 kilo en biedt trapondersteuning tot 25 km/u. De e-bike is verkrijgbaar in versies met een 360 Wh en een 540 Wh-accu, voor respectievelijk 80 tot 120 kilometer actieradius.

De Polder heeft een kleine achterwielmotor met een geïntegreerde koppelsensor, waardoor fietsers als ze harder trappen automatisch meer vermogen krijgen. "Hierdoor zijn versnellingen niet nodig en voelt de ondersteuning natuurlijk aan", aldus Mokumono.

Telefoon opladen tijdens fietsen

De e-bike is via bluetooth te ontgrendelen met een smartphone-app en telefoons kunnen met de ingebouwde usb-c-poort tijdens het fietsen worden opgeladen. Ook is de accucase voorzien van een speciaal compartiment om een bluetooth-tracker te integreren, zoals een ​​Apple Airtag, Samsung SmartTag of Tile Mate. Daarmee is de locatie van de fiets te volgen.

De fiets heeft verder een Gates Carbon-riemaandrijving, hydraulische schijfremmen en een LED-koplamp en -achterlicht. De Polder is verkrijgbaar in 40 verschillende kleuren en kost 2590 euro. De levering start vanaf september.

E-bikes steeds populairder

De verkoop van e-bikes in Nederland groeide de afgelopen jaren snel. Vorig jaar was al 52 procent van de nieuw verkochte fietsen een e-bike. Sinds de gestegen brandstofprijzen door de oorlog in Oekraïne worden er nog meer elektrische fietsen verkocht

Mokumono's Amsterdamse concurrent VanMoof kondigde vorige week zijn nieuwe e-bikes VanMoof S5 en A5 aan.

Eerste indruk VanMoof S5 en A5: