Wikimedia-vrijwilligers willen dat Wikipedia-moeder stopt met crypto
Donaties in cryptomunten

Wikimedia-vrijwilligers willen dat Wikipedia-moeder stopt met crypto

13-04-2022 17:28 Laatste update: 19:41

De Wikimedia Foundation moet ophouden met het accepteren van gedoneerde cryptomunten. Dat vinden de vrijwilligers die voor de stichting werken aan websites zoals Wikipedia.

Een vrijwilliger stelde begin januari voor om te stoppen met het aannemen van Bitcoin, Ethereum, en andere cryptomunten. Ze maakt zich zorgen om reputatieschade voor de nonprofit. Het aannemen van cryptovalua zou een signaal afgeven dat Wikimedia het eens is met de cryptowereld, die volgens haar voornamelijk bestaan uit "extreem risicovolle investeringen".

Ook wijst ze erop dat een aantal van de grootste cryptomunten, zoals Bitcoin, nog steeds werken via het energieslurpende proof-of-work-principe. Dat is in strijd met de belofte van Wikimedia om milieuvriendelijk en duurzaam te werken.

Wikimedia krijgt slechts weinig donaties in cryptovaluta, vorig jaar zo'n 130.000 dollar. Dat is 0,08% van de totale inkomsten van de organisatie.
 

Verzoek ingediend

Vrijwilligers van Wikimedia hadden drie maanden de tijd om te reageren op het voorstel. Uiteindelijk namen iets minder dan driehonderd vrijwilligers deel aan de discussie. Tegenstanders van het voorstel wezen onder andere op meer milieuvriendelijke cryptomunten die via andere principes werken.

Uiteindelijk stemden 232 vrijwilligers voor, en 94 vrijwilligers tegen. Dat betekent dat de vrijwilligers nu een officieel verzoek gaan indienen bij het bestuur van de Wikimedia Foundation om te stoppen met het accepteren van cryptomunten.

Dit vinden we van de nieuwste laptops van Framework, Microsoft en Samsung