'Meta wil eerste echte AR-bril in 2024 op de markt brengen'
Project Nazare

'Meta wil eerste echte AR-bril in 2024 op de markt brengen'

13-04-2022 18:32 Laatste update: 18:39

Meta, het moederbedrijf van Facebook, hoopt in 2024 zijn eerste 'echte' augmented reality-bril op de markt te brengen. Dat schrijft techsite The Verge op basis van anonieme bronnen.

Mark Zuckerberg zou de slimme bril zien als zijn kans op een "iPhone moment", aldus de bronnen van The Verge. Hij ziet dergelijke AR-brillen, die bijvoorbeeld visualisaties kunnen projecteren op de glazen en audio en video kunnen opnoemen, als de volgende stap na mobiele telefoons.

Project Nazare, de naam die Meta hanteert, zou Zuckerbergs ambities bovendien moeten bevrijden van Apple en Google. Hij zou zich storen aan de manier waarop Meta-apps als Facebook, Instagram en Whatsapp zich moeten schikken naar de regels van de twee grote mobiele telefoonplatformen.

De eerste bril van Meta werkt dan ook zonder smartphoneverbinding. In plaats daarvan moeten consumenten een klein smartphonevormig kastje krijgen, die een deel van de computerkracht voor de bril kan leveren. Via de bril zou je onder andere met hologrammen van andere mensen moeten kunnen spreken, wat volgens Zuckerberg realistischer moet zijn dan videochatten.

'Verwacht niet veel verkochte exemplaren'

De verwachtingen voor de verkoopcijfers van de eerste editie van de bril zouden nog laag zijn. Deze zou vooral gericht zijn op techfans die het nieuwste snufje willen proberen. Daarnaast werkt Meta volgens The Verge nog aan een simpelere, lichtere bril onder de naam Hypernova die wel nog gewoon via een mobiele telefoon werkt.

Meta zou hopen om tegen het einde van dit decennium tientallen miljoenen slimme brillen te verschepen. De beslissing die Zuckerberg vorig jaar nam om de naam van het bedrijf van Facebook in Meta te veranderen, was dan ook bedoeld om vertrouwen te tonen in de toekomst van dit soort producten.

Technologie nog niet zo ver

Momenteel is er een slimme bril van Meta op de markt, een speciale Ray-Ban zonnebril die video en audio kan opnemen, en waarmee je kan bellen, maar dit is nog geen 'echte' augmentedrealitybril die projecties kan tonen op de brillenglazen. Andere brillen die wel al projecties kunnen tonen, zoals de Spectacles van Snap, worden nog niet bijzonder veel gebruikt en zijn vaak gericht op een kleine groep professionals die er mee kan experimenteren.

De technologie is dan ook nog niet zo ver als beloofd. De batterijduur is vaak nog kort en de toepassingen nog beperkt. De brillen hebben doorgaans maar een klein vlak waarin je daadwerkelijk digitale projecties kan zien. Zuckerberg hoopt met zijn eerste bril dit gezichtsveld op te krikken naar zo'n 70 graden, maar dat is volgens The Verge niet heel aannemelijk.   

Deze slimme bril wil je wel opzetten