© NASA

Europa schort ook missies met Rusland naar de maan op
Ruimtevaart

Europa schort ook missies met Rusland naar de maan op

14-04-2022 06:18 Laatste update: 06:48

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA stopt voorlopig de samenwerking met Rusland en schort drie geplande missies naar de maan op.

Vorige maand schortte ESA ook al een missie met Rusland op die een onbemande verkenner naar de planeet Mars moest brengen. De Russische oorlog in Oekraïne leidt volgens de Europese organisatie tot "fundamenteel veranderde omstandigheden".

De missies Luna 25, 26 en 27 die bedoeld waren om nieuwe apparatuur en technologie te testen zijn door de opgeschorte samenwerking van tafel. De oorlog maakt het volgens ESA "onmogelijk om de geplande maansamenwerking nog uit te voeren". Het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos, waar Europa deze zomer samen een missie mee zou uitvoeren, is volgens ESA al van de beslissing op de hoogte gesteld.

ISS

Ruimtevaart was de laatste jaren een van de weinige gebieden waarop Rusland en westerse landen samenwerkten. Rusland, Europa, de Verenigde Staten, Canada en Japan beheren samen het internationale ruimtestation ISS.

Roscosmos liet eerder deze maand weten een einde te willen maken aan deze samenwerking zolang de westerse economische sancties tegen Rusland van kracht zijn.

Dit hebben we te danken aan de ruimtevaart: