The Framework
Laptops voor werk

The Framework

07-04-2022 15:33 Laatste update: 14-04-2022 15:33

The Framework is een mooie, dunne, lichte en snelle laptop die makkelijk door de gebruiker zelf is uit te breiden, te upgraden en te repareren. Handig én groen.

Kijk bij Bright Stuff voor meer producten die wij aanraden.

Laptops worden net als alle elektronica sneller en dunner, met als nadeel dat ze steeds moeilijker te repareren zijn. Alles zit met vreemde schroeven en lijm verzegeld: zelfs de batterij en het werkgeheugen hun je tegenwoordig niet meer zelf vervangen. Bij The Framework kan dat wel, want het is een modulaire laptop.

Dat modulaire werkt op twee manieren. Ten eerste zijn er kleine expansion cards: blokjes waarmee je de laptop naar je hand kan zetten. Er zijn vier poorten om de blokjes in te steken en er zijn blokjes met bijvoorbeeld meer opslagruimte: 75 euro voor 250 GB en 160 euri voor 1 TB. Maar ook met aansluitingen: heb je vaak HDMI nodig dan kies je die, heb je liever een extra usb-c-poort kun je daar voor kiezen.

Door die flexibiliteit voelt The Framework alsof het echt weer jouw computer is. En het gaat veel verder: de laptop wordt geleverd met een schroevendraaier. Na een paar losse schroefjes heb je toegang tot het binnenwerk. Zo kan je het toetsenbord aanpassen, de rand van het beeldscherm, het werkgeheugen en de interne opslag en op termijn zelfs het volledige moederbord. Dat kan flink schelen: upgrade over een paar jaar de processor en het toetsenbord en The Framework voelt weer als nieuw.

Het scherm is helaas geen touchscreen en met 400 nits niet de helderste laptop op de markt. En de webcam valt ons ronduit tegen. Maar aan deze mate van modulariteit en repareerbaarheid kan elk ander merk een voorbeeld nemen.

The Framework is er vanaf 1150 euro, maar wij raden het Performance-model aan 1600 euro voor een 11e gen Intel i7-chip, 16GB werkgeheugen en 512GB opslagruimte.

Pluspunten:Minpunten:
  • Makkelijk te wisselen…
  • …repareren…
  • …en upgraden
  • Prima toetsenbord
  • Snelle specs
  • Matig scherm
  • Slechte webcam

Meer over The Framework:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s