Twitter zet eerste stap richting bewerkknop
Lastige balans

Twitter zet eerste stap richting bewerkknop

19-04-2022 12:46 Laatste update: 12:46

Twitter is begonnen met de eerste stappen richting de introductie van de langverwachte bewerkfunctie voor tweets. Het bedrijf moet een balans houden tussen gebruiksgemak en openheid.

Twitter twijfelt achter de schermen al jaren over een knop waarmee tweets achteraf bewerkt kunnen worden. In 2013 was er al sprake van, oprichter Jack Dorsey zei in 2020 nog dat de functie 'er waarschijnlijk nooit zou komen', maar deze maand beloofde Twitter de bewerkknop toch echt. Hoe de functie gaat werken, is achterhaald door onderzoekers die de bewerkknop hebben gevonden in code van de site van Twitter, meldt TechCrunch.

De knop lijkt in het drie-puntjes-menu bovenaan tweets te komen, waar nu al knoppen voor onder meer het verwijderen van een tweet zitten. Dat ontdekten meerdere onderzoekers.

De knop werkt simpel: de verstuurde tweet komt in beeld en kan aangepast worden, bijvoorbeeld om een spelfout te verbeteren. Opvallender is hoe de functie achter de schermen lijkt te werken. Er wordt bij een bewerking namelijk een nieuwe tweet aangemaakt, die de originele tweet vervangt. Maar die originele tweet blijft wel beschikbaar, en lijkt gekoppeld te worden aan het verbeterde bericht.

Misbruik tegengaan

Het is nog niet te achterhalen hoe bewerkte tweets er straks precies uitzien. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat de bewerkte tweet een extra knop krijgt die naar het originele bericht wijst. Maar het is niet duidelijk of dat originele bericht dan ook weer een knop naar de bewerkte versie krijgt. Mogelijk hangt onder de bewerkte tweet een lijstje met eerdere versies van hetzelfde bericht, schrijft onderzoeker Jane Manchun Wong.

Het online laten van het originele bericht moet zorgen over misbruik waarschijnlijk wegnemen. Critici maken zich zorgen over een situatie waarin een bericht met de originele link een nieuwe inhoud zou krijgen. Een tweet zou dan populair kunnen worden vanwege de originele inhoud, om vervolgens onopvallend bewerkt te worden. Voormalig Twitter-medeweker Ben Sangster noemt de aannames van Wong logisch; Sangster werkte in 2015 aan een eerdere, nooit verschenen bewerkknop voor Twitter.

Alleen voor abonnees

Twitter gaat de bewerkknop waarschijnlijk beperken tot betalende gebruikers met het Twitter Blue-abonnement. Het bedrijf stelt dat het nog steeds experimenteert en bekijkt welke methode het beste werkt. Twitter kan ook nog niet zeggen wat de status van de bewerkknop is, los van het voornemen dat die er nu eindelijk komt.

Luister ook onze podcast:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s