Kabinet overweegt aanpassen telecomwet om censuursoftware Xiaomi
Zorgen over Chinese telefoons

Kabinet overweegt aanpassen telecomwet om censuursoftware Xiaomi

19-04-2022 15:04 Laatste update: 15:04

Het kabinet overweegt om de Telecommunicatiewet aan te passen om telefoonfabrikanten als Xiaomi te verhinderen censuursoftware toe te passen op smartphones.

Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding is de censuursoftware die vorig jaar werd aangetroffen op Xiaomi-telefoons door Litouwse Nationale Cybersecurity Centrum.

De vondst leidde in EU-lidstaat Litouwen tot een negatief verkoopadvies voor telefoons van Xiaomi. Ook al is de software in Europa niet actief, bestaat volgens Litouwen het risico dat die op een later moment wordt geactiveerd. De software censureert dan woorden en zinnen als 'Free Tibet' en 'Verlangen naar onafhankelijkheid van Taiwan'. Die kwesties liggen gevoelig bij de Chinese regering.

Zorgen

Het kabinet "deelt de zorgen dat het daadwerkelijk toepassen van dergelijke software inbreuk kan maken op de grondrechten van gebruikers", schrijft minister Hoekstra. Daarom bekijkt het kabinet nu of de Telecommunicatiewet aangepast moet worden om het communicatiegeheim te verbreden naar "derden waaronder leveranciers van telefoons".

Communicatiegeheim

Het communicatiegeheim geldt nu alleen voor aanbieders van openbare elektronische communicatienetwerken. Die mogen bijvoorbeeld niet zomaar telefoongesprekken van klanten afluisteren. De software wordt dus beschouwd als een inbreuk op dat geheim, omdat die automatisch meeleest met wat gebruikers typen, om ongewenste woorden en zinnen te schrappen.

Het communicatiegeheim is overigens al jaren een heikel punt voor wetsmakers op zowel landelijk als Europees niveau. De huidige wet is gemaakt voor de opkomst van internet en dus praktisch achterhaald. De verordening ePrivacy van de Europese Commissie moet wetten voor privacy en dus ook communicatiegeheim moderniseren.

Die nieuwe verordening is echter nog in de maak, al werd de Europese Raad het onlangs wel eens over de inhoud van het nieuwste voorstel. Een uiteindelijke nieuwe verordening ePrivacy wordt hier weer toegepast in de Telecommunicatiewet.

Geen negatief koopadvies

Een negatief koopadvies voor Xiaomi-telefoons is in Nederland niet aan de orde, schreef de toenmalig minister van Economische Zaken in november al. De Duitse federale toezichthouder voor cyberveiligheid voerde eigen onderzoek uit naar de censuursoftware van Xiaomi, en trof daarbij 'geen bijzonderheden' aan.

Deze nieuwe smartphones raden we aan:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s