© Amazon

'Amazon betaalde geen belasting in Europa'

Een medewerker van Amazon in de VS

Amazon onder vuur

'Amazon betaalde geen belasting in Europa'

20-04-2022 16:44 Laatste update: 16:58

De Europese webwinkeltak van Amazon zou over 2021 geen winstbelasting hebben afgedragen. Dat meldt Bloomberg op basis van documenten die het persbureau heeft ingezien.

Het Europese onderdeel van Amazon was vorig jaar goed voor een omzet van 51,3 miljard euro, maar had onder de streep een tekort van 1,2 miljard euro. Daardoor zou het bedrijf geen winstbelasting verschuldigd zijn.

Ook zou het bedrijf een belastingvoordeel van 1 miljard euro hebben ontvangen, meldt Bloomberg op basis van de documenten.

Omzet met 17 procent gestegen

De omzet van de Europese retailtak, die in Luxemburg is gevestigd, steeg op jaarbasis met 17 procent. Onder Amazon EU Sarl vallen de omzetten die in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Polen en Zweden zijn gemaakt.

De documenten die Bloomberg inzag geven inzicht in de regionale financiën van Amazon. In 2021 had het concern een inkomen van 33,4 miljard dollar, tegen 21,3 miljard dollar een jaar eerder. Het bedrijf splitst de inkomsten en omzet uit e-commerce niet per land uit.

'Verlies mede door nieuwe banen'

Amazon zegt in een reactie in heel Europa vennootschapsbelastingen te betalen. Daarmee zouden honderden miljoenen dollars zijn gemoeid. Het belastingvoordeel van 1 miljard euro dat Amazon zou genieten zou te maken hebben met het verrekenen van verliezen zoals dat volgens de regels mag.

"Vorig jaar draaide Amazon EU Sarl verlies toen we meer dan 50 nieuwe locaties in heel Europa openden en meer dan 65.000 goedbetaalde banen creëerden", stelt de woordvoerder tegen Bloomberg. Amazon zegt nu in Europa meer dan 200.000 medewerkers in dienst te hebben. 

Rechtszaak over belasting

Amazon ligt al langere tijd onder een vergrootglas bij Europese regelgevers vanwege de belastingafdracht. Het Amerikaanse bedrijf won eerder een beroepszaak over een belastingaanslag van 250 miljoen euro. Die werd door toezichthouders opgelegd omdat ze meenden dat afspraken met Luxemburg uit 2003 neerkwamen op illegale staatssteun.

Daar was de op één na hoogste rechtbank van de Europese Unie het niet mee eens. De Europese Commissie tekende daarop beroep aan.

Waarom je wel/niet bij Amazon moet kopen:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s