Google gaat Android-apps die telefoongesprekken opnemen verbieden
Vanaf 11 mei

Google gaat Android-apps die telefoongesprekken opnemen verbieden

21-04-2022 13:30 Laatste update: 13:30

Android-apps van derden die de audio van telefoongesprekken opnemen, worden vanaf 11 mei niet meer door Google toegestaan.

Google kondigt de wijziging aan op een nieuwspagina voor ontwikkelaars. Apps in de Google Play Store die telefoongesprekken van de gebruiker opnemen, gebruiken daarvoor een functie die bedoeld is om bellen makkelijker te maken voor mensen met een beperking. De functie is niet bedoeld om telefoongesprekken mee op te nemen, verheldert Google.

"De API voor toegankelijkheid is niet ontworpen en mag niet worden aangevraagd voor externe gespreksaudio-opnamen", aldus de toelichting. Eerder maakte Android 10 het apps van derden al moeilijker om telefoongesprekken op te nemen. Google staat alleen ingebouwde mogelijkheden voor gespreksopname toe, die door de maker van een Android-telefoon worden meegeleverd.

Lot opname-apps nog onduidelijk

Zulke ingebouwde apps zijn niet op elk toestel beschikbaar, en ook niet in elk land. Het is niet duidelijk of Google opname-apps van derden na 11 mei direct gaat verwijderen uit de Play Store. Ook is niet duidelijk wat er gebeurt met reeds geïnstalleerde apps.

Het opnemen van telefoongesprekken voor privégebruik is in Nederland voor consumenten toegestaan, ook zonder de gesprekspartner in te lichten. Bedrijven mogen gesprekken alleen opnemen als zij dat vooraf aangeven. iPhones hebben helemaal geen ingebouwde manier om gesprekken op te nemen, maar de App Store biedt wel apps van derden die het kunnen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s