Politie niet blij met 'koekhappen met drone'
Happen naar de drone

Politie niet blij met 'koekhappen met drone'

22-04-2022 13:15 Laatste update: 17:02

Een video van koekproducent Peijnenburg waarbij mensen koekhappen met een koek die aan een drone bungelt was volgens de politie onveilig. Peijnenburg heeft de 'ludieke' video inmiddels verwijderd.

In video's over een winactie toont Peijnenburg ongebruikelijke manieren om te koekhappen, zoals tijdens het skydiven of terwijl een koek bungelt aan een ronddraaiende ventilator. Ook is te zien hoe een drone met aan een touwtje een koek boven mensen zweeft. Mensen proberen de koek vervolgens te happen.

De afdeling luchtvaart van de landelijke politie waarschuwt in een tweet dat drone-piloten strafrechtelijk verantwoordelijk gesteld kunnen worden als er ongevallen met gewonden vallen.  

De politie reageerde daarmee op een tweet van drone-expert Wiebe de Jager gericht aan Peijnenburg: "Ik weet dat de video ludiek bedoeld is, maar ik vind het niet echt een goed idee om 'dronekoekhappen' te promoten. Voor je het weet gaan mensen het nadoen. Een prop van zo’n minidrone in je oog en je bent blind."

Reactie Peijnenburg

De winactie van Peijnenburg bestaat eruit dat mensen een filmpje kunnen maken waarin ze tonen hoe zij 'Koekhappen To The Max', waarbij ze kans maken op een skydive met vrienden.

Peijnenburg heeft de video met de drone inmiddels verwijderd. "Het was ludiek bedoeld. Maar we nemen de meldingen hierover dusdanig serieus dat we hebben besloten de video te verwijderen. Ook bij ons staat de veiligheid voorop. De implicaties hiervan hadden beter overwogen kunnen worden", zegt een woordvoerder in een reactie.

Dit zijn de regels voor drones:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s