VS looft miljoenen beloning uit voor tips over Russische hackers
Beruchte staatshackers gezocht

VS looft miljoenen beloning uit voor tips over Russische hackers

26-04-2022 21:51 Laatste update: 22:06

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een beloning tot 10 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die kan leiden tot de aanhouding van zes beruchte Russische hackers.

De zes Russen zouden in opdracht van de Russische militaire inlichtingendienst (GROe) onder meer de ransomware NotPetya hebben verspreid. Dat zorgde in 2017 voor grote problemen bij Oekraïense bedrijven en instanties, maar ook elders in de wereld, waaronder bij het bedrijf Maersk in de haven van Rotterdam.

In de VS werd de aangerichte schade voor onder meer ziekenhuizen en de farmaceutische industrie geschat op bijna 1 miljard dollar. In oktober 2020 stelde een federale Amerikaanse jury het zestal in staat van beschuldiging vanwege een serie digitale misdrijven. De beloning voor informatie werd dinsdagavond aangekondigd.

De verdachten bereidden vorige maand een cyberaanval voor door duizend systemen te besmetten zodat die konden worden overgenomen. De VS en Groot-Brittannië verijdelden die aanval. Voor de Russische invasie in Oekraïne hadden beide landen al gewaarschuwd voor deze digitale oorlogsvoering.

Cruciale infrastructuur als doelwit

De gezochte staatshackers hadden cruciale infrastructuur in de VS als doelwit. Ze werkten volgens Washington voor de GROe-eenheid 74455. De groep staat ook wel bekend staat als Sandworm, Voodoo Bear, Telebots en Iron Viking.

Het Amerikaanse ministerie wil meer te weten komen over wie ze zijn, waar ze verblijven en met wie ze zoal samenwerken.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s