Staat je adres of 06-nummer op Google? Verwijderen wordt makkelijker
Maatregelen tegen doxing

Staat je adres of 06-nummer op Google? Verwijderen wordt makkelijker

28-04-2022 11:18 Laatste update: 17:46

Google laat gebruikers voortaan voor meer soorten informatie een verzoek tot verwijdering indienen. Gebruikers kunnen Google nu vragen om onder andere persoonlijke contactinformatie en vertrouwelijke logingegevens uit te zoekresultaten te laten halen.

Google laat gebruikers al jaren verwijderverzoeken indienen voor persoonlijke informatie als foto's van paspoorten, bankrekeningnummers en hun burgerservicenummer: voornamelijk informatie om identiteitsfraude en diefstal tegen te gaan. Nu kunnen gebruikers Google ook vragen om webpagina's uit de zoekresultaten te verwijderen die kunnen leiden naar hun woning of account.

De nieuwe mogelijkheden moeten doxing tegengaan: het online delen van bijvoorbeeld het adres van gebruikers om hen te intimideren of te pesten.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Verwijderverzoeken

In een toelichting stelt Google dat "het internet altijd evolueert" en dat de lijst daarom is uitgebreid. De lijst met opties voor een verwijderverzoek is nu aangevuld met 'Afbeeldingen van identiteitsdocumenten', 'Persoonlijke contactgegevens (fysieke adressen, telefoonnummers en e-mailadressen)' en 'Vertrouwelijke inloggegevens'.

Google verwijdert ook zaken als 'Expliciete of intieme, persoonlijke afbeeldingen die zonder wederzijds goedvinden zijn gedeeld', 'Onvrijwillige nepporno' en 'Links naar sites met chanterende verwijderingsprocedures', aldus Google.

Google overweegt verzoeken

Gebruikers die een verwijderverzoek bij Google willen indienen, moeten daarvoor een lijst inleveren met de internetadressen die zij willen laten verwijderen. Google neemt dat verzoek dan in overweging. De vraag is dan of de informatie "in het publieke belang" of "nieuwswaardig" is. In die gevallen kan Google beslissen om de links te laten staan.

Als Google de adressen wel uit de zoekresultaten verwijdert, zijn er twee manieren. Of uit álle zoekresultaten, of alleen bij zoekopdrachten waar de naam van de gebruiker in gebruikt wordt. Google gaat onder meer URL's uit de zoekresultaten schrappen naar sites die telefoonnummers aan namen koppelen, zegt een woordvoerder tegenover The Verge. Dat geldt ook voor sites die zulke informatie pas prijsgeven als gebruikers daarvoor betalen.

Verwijdering betekent niet offline

Google waarschuwt gebruikers wel dat verwijdering uit de zoekresultaten niet betekent dat de informatie offline is. Een adres of telefoonnummer dat op een forum is gepubliceerd, blijft ook na verwijdering van het zoekresultaat op dat forum staan. Wel is de informatie voor veel gebruikers dan moeilijker te vinden, gezien de populariteit van de zoekmachine van Google.

Wat wil Musk met Twitter? 'Dit wordt moeilijker dan Tesla'