ACM: aanpassingen Apple onvoldoende, mogelijk nieuwe boetes
Nieuwe dwangsom in de maak

ACM: aanpassingen Apple onvoldoende, mogelijk nieuwe boetes

02-05-2022 14:47 Laatste update: 14:48

De toezeggingen van Apple om Nederlandse datingapps andere betalingssystemen te laten gebruiken zijn nog steeds niet voldoende, vindt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder bereidt een nieuwe dwangsom tegen Apple voor.

De ACM vindt dat de wijzigingen die Apple eind maart voorstelde in de voorwaarden voor Nederlandse datingapps niet genoeg zijn. "Apple hanteert nog steeds onredelijke voorwaarden voor datingappaanbieders", stelt de toezichthouder na eigen onderzoek en adviezen van experts en marktpartijen. 

De ACM ziet wel 'verbeteringen', maar de voorstellen van Apple voldoen nog niet aan de Europese en Nederlandse regels. Eerder kreeg Apple in Nederland in totaal 50 miljoen euro aan dwangsommen opgelegd. Makers van datingapps hebben nu volgens de ACM 'geen vrije keuze' voor een betaalsysteem voor aankopen in de datingapp. "De onredelijke voorwaarden belemmeren een goede marktwerking."

Apple verplicht voor digitale aankopen binnen iOS-apps zijn eigen betaalsysteem. De ACM eist dat Apple ook externe betaalmethoden toestaat. Apple beloofde dat ook te doen, maar het is nog niet gebeurd op de manier waarop de ACM het wil. 

Nieuwe dwangsom

Of de nieuwe dwangsom voor Apple hoger zal zijn dan de vorige, is nog niet duidelijk. "Dat zijn we nog aan het bekijken. Er moet een nieuw besluit worden genomen. Dat gaat enkele weken duren", licht een woordvoerder van de ACM toe. "Tot die tijd kan Apple nog steeds besluiten te voldoen aan de wet door met een nieuw voorstel te komen."

Strijd om de App Store-voorwaarden

De kwestie draait om datingapps zoals Tinder, Lexa en Bumble. De makers van die apps moeten nu verplicht betalingen laten verwerken door Apple en ze moeten tot 30 procent van de inkomsten afdragen aan de iPhonemaker. De datingappmakers hopen met andere betaalsystemen goedkoper uit te zijn.

Fortnite-maker Epic startte over het App Store-beleid eerder al een rechtszaak – die het verloor – en Spotify klaagde bij de Europese Commissie, met succes. Epic heeft ook tegen Google een soortgelijke rechtszaak lopen. In Nederland gaat het om een groep appmakers die bij de ACM had geklaagd over de verplichting van Apple. De ACM maande Apple eind vorig jaar al om zijn 'onredelijke' App Store-voorwaarden aan te passen. 

Het komt bijna nooit voor dat een bedrijf ook na de maximale dwangsom nog altijd niet aan de wet voldoet, zegt de ACM-woordvoerder. "Ik heb het zelf in elk geval nog niet eerder meegemaakt." 

Review iPhone 13