Britse politici willen Elon Musk ondervragen over plannen met Twitter
Vrijheid van meningsuiting

Britse politici willen Elon Musk ondervragen over plannen met Twitter

04-05-2022 12:37 Laatste update: 12:37

Britse parlementariërs willen van Elon Musk weten hoe hij de vrijheid van meningsuiting op Twitter precies voor zich ziet zodra hij het bedrijf heeft overgenomen.

Een parlementaire commissie vraagt Musk om opheldering over zijn plannen met Twitter, dat de miljardair voor 41 miljard euro wil overnemen. "We willen graag meer te weten komen over hoe de heer Musk zijn duidelijke toewijding aan de vrijheid van meningsuiting laat rijmen met de verplichting om Twitter-gebruikers te beschermen tegen online-gevaar", schrijft de conservatieve parlementariër Julian Knight.

Musk is niet verplicht om op het verzoek van de commissie te reageren, maar dit is wel gebruikelijk. De informatie wordt gebruikt bij het voorbereiden van wetsvoorstellen. Facebook-moederbedrijf Meta weigerde al eens ceo Mark Zuckerberg te sturen om voor de Britse commissie te verschijnen.

De Britse regering werkt aan wetsvoorstellen om techbedrijven te verplichten in te grijpen als er illegale inhoud op hun platforms staat. Als ze dat niet doen, kunnen ze hoge boetes krijgen. De Europese Unie bereikte onlangs ook een akkoord over strengere regels voor techbedrijven, waaronder verplichtingen om snel illegale content offline te halen.

'Tegen censuur die verder gaat dan wet'

Het bestuur van Twitter ging onlangs akkoord met het overnamebod van Musk, maar de aandeelhouders moeten nog instemmen. In meerdere tweets heeft de miljardair gezegd dat hij vindt dat Twitter momenteel te strenge regels hanteert. 

"Met 'vrijheid van meningsuiting' bedoel ik gewoon dat wat overeenkomt met de wet. Ik ben tegen censuur die veel verder gaat dan de wet. Als mensen minder vrijheid van meningsuiting willen, zullen ze de regering vragen om wetten aan te passen. Daarom is voorbijgaan aan de wet in strijd met de wil van het volk", aldus Musk.

Een deel van het Twitter-personeel vreest ervoor dat het platform onder Musk minder streng zal optreden tegen haatdragende berichten. Ceo Parag Agrawal erkende onlangs dat die keuze aan Musk zal zijn en dat hij niet weet welke richting het platform na de overname op zal gaan. 

Luister ook de Bright Podcast:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s