New York klaagt Activision aan: 'ceo mocht overname niet regelen'
Discriminatiezaak

New York klaagt Activision aan: 'ceo mocht overname niet regelen'

04-05-2022 19:16 Laatste update: 21:52

De stad New York City klaagt Activision Blizzard aan om zijn overnamedeal met Microsoft. Ceo Bobby Kotick zou actief achter de overname hebben aangezeten om aan schandalen rond zijn bedrijf te ontsnappen.

Een aantal pensioenfondsen voor ambtenaren in de stad heeft de rechtszaak op 26 april ingediend, aldus Axios. De fondsen hadden aandelen in Activision Blizzard.

Ze eisen dat Activision uitvoerig informatie deelt over de overnamegesprekken die vorig jaar plaatsvonden. De stad New York zou zelf al sinds eind vorig jaar pogingen hebben gedaan deze documenten te bemachtigen.

Kotick zou klachten over discriminatie en seksueel wangedrag bij het bedrijf in de doofpot hebben gestopt. De staat Californië onderzocht deze aantijgingen twee jaar lang en diende afgelopen zomer een rechtszaak in tegen het bedrijf.

'Kotick versnelde onderhandelingen expres'

De New Yorkse pensioenfondsen geloven dat Kotick de onderhandelingen met Microsoft over een megadeal waarbij Activision voor meer dan 60 miljard euro werd overgenomen expres heeft versneld. "Gezien hoe Kotick zelf verantwoordelijk is voor de kapotte werkcultuur bij Activision, zou het duidelijk moeten zijn geweest voor de bestuursraad dat hij geen gesprekken over overnames kon houden", betogen ze. "Maar dat was het niet."

Verder vinden de fondsen dat de prijs van 95 dollar per aandeel die Microsoft voor Activision betaalt te laag is. De schandalen rond het bedrijf hebben de beurskoers destijds doen inzakken. "Nu staat deze deal toe dat Kotick en zijn mededirecteuren niet ter verantwoording worden geroepen voor de manier waarop zij hun aandeelhouders gefaald hebben."

Activision schikte eerder dit jaar een federale discriminatiezaak voor 18 miljoen dollar (17 miljoen euro). De Californische rechtszaak loopt nog. Daarnaast knoopten aandeelhouders nog twee zaken aan tegen het gamebedrijf. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s