Poetin haalt uit naar Wikipedia, maar site blijft online in Rusland
Poetin vs. Wikipedia

Poetin haalt uit naar Wikipedia, maar site blijft online in Rusland

06-05-2022 16:48 Laatste update: 17:18

De Russische president Vladimir Poetin heeft kritiek geuit op Wikipedia. Hij zegt dat Russen niet moeten geloven wat ze op de online-encyclopedie lezen. Het Kremlin dreigt Wikipedia in het land te blokkeren omdat het informatie over de oorlog in Oekraïne niet verwijdert.

Poetin hekelt Wikipedia in een interview met het staatsmedium RIA. "Objectieve, diepgaande informatie die goed en vakkundig is verzameld, daar is natuurlijk veel vraag naar. Daarom kan je niet zomaar Wikipedia gebruiken. We kennen de kwaliteit van de informatie daar", aldus Poetin.

Het is niet de eerste keer dat de Russische president probeert om Wikipedia in diskrediet te brengen. Hij dreigde al eens eerder de site in Rusland te laten blokkeren. De Russische mediatoezichthouder eiste al meermaals dat Wikipedia informatie over de Russische invasie in Oekraïne verwijdert, omdat er anders een boete en een blokkade zouden volgen. Wikipedia moest onder meer schattingen over de dodentallen onder Russische troepen en Oekraïense burgers schrappen. De online-encyclopedie weigert dat.

De site blijft nog altijd beschikbaar in Rusland, terwijl veel westerse sociale media inmiddels in het land wel zijn geblokkeerd. Wikipedia is daarmee een van de weinige populaire sites waar Russen nog altijd makkelijk informatie tot zich kunnen nemen over de oorlog van hun land tegen Oekraïne. 

In buurland Belarus heeft de politie eerder gebruikers van Wikipedia opgepakt, waarna meerdere pagina’s op de site werden aangepast. Zo werden na de arrestaties delen van een artikel over de persoonlijke sancties tegen de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko verwijderd.

Poetin wil eigen Russische versie

In 2019 zei Poetin al dat er een eigen Russisch alternatief voor Wikipedia zou moeten komen. “Het is beter om het te vervangen door de Grote Russische Encyclopedie in elektronische vorm. Die informatie zal in ieder geval betrouwbaar zijn.” Het Kremlin zei destijds dat het zo’n 25 miljoen euro in het internetproject wilde investeren, maar hoe het met de plannen staat, is niet duidelijk. 

In Rusland is het sinds maart verboden om de oorlog in Oekraïne een oorlog of een invasie te noemen. Op overtreding staat een maximale celstraf van 15 jaar. Steeds meer Russen maken intussen gebruik van diensten om de censuur te omzeilen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s