Helft verkochte nieuwe bromfietsen is nu elektrisch
Elektrische brommers

Helft verkochte nieuwe bromfietsen is nu elektrisch

09-05-2022 09:44 Laatste update: 09:44

De helft van alle nieuw verkochte bromfietsen in de eerste vier maanden van het jaar waren elektrisch. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog zo'n 30 procent.

Het aandeel elektrisch in de nieuwverkopen van bromfietsen is gegroeid naar ruim 50 procent, melden brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG. Bij de snorfietsen is 44 procent van alle nieuwverkopen elektrisch aangedreven. Voor de totale verkoop van scooters, waar zowel brommers als snorfietsen onder vallen, is 2022 tot nu toe het 'op een na beste jaar sinds 2011', zeggen de brancheorganisaties.

Goedkoper en grotere actieradius

Dat Nederlanders vaker kiezen voor een elektrische snor- of bromfiets komt volgens de brancheorganisaties doordat de voertuigen de afgelopen jaren 'een hogere kwaliteit, grotere actieradius en lagere prijs' hebben gekregen. In hoeverre de gestegen brandstofprijzen van invloed zijn op de verkopen is volgens RAI en BOVAG 'lastig te zeggen'.

Helmplicht 

Door de aanstaande helmplicht kan de overgang naar elektrische snorfietsen vertraging oplopen, waarschuwen RAI en BOVAG. Politiek is er overeenstemming over de helmplicht, maar de invoeringsdatum staat nog niet vast. Mede door de helmplicht daalde het absolute aantal verkochte elektrische snorfietsen met een kwart op jaarbasis. "Door de terugval in verkopen zal de elektrificatie van circa 820.000 snorfietsen vertraging kunnen oplopen."

Volgens RAI Vereniging en BOVAG is het niet vanzelfsprekend dat snorfietsers nu vaker voor een bromfiets gaan kiezen. "Veel snorfietsgebruikers kiezen specifiek voor de lagere maximumsnelheid en het feit dat je op het fietspad rijdt."

Getest: e-brommer en e-scooters van Segway