© Apple

Apple stopt na twintig jaar met productie van iPods
Muziekspeler

Apple stopt na twintig jaar met productie van iPods

10-05-2022 17:10 Laatste update: 11-05-2022 17:06

Apple stopt met het maken van iPods. De laatste muziekspeler van het bedrijf, de iPod Touch, gaat uit productie.

Liefhebbers kunnen de Touch nog kopen 'zolang de voorraad strekt', schrijft Apple op zijn website. Daarna is het afgelopen met Apple-apparaten die alléén muziek af kunnen spelen.

De klassieke iPod was in 2001 een revolutie: een digitale muziekspeler die klein genoeg was om gewoon op zak te dragen, en bijzonder gemakkelijk te bedienen. In eerste instantie kon je zo'n 5 gigabyte aan muziek kwijt op het apparaat. 

De beroemde Apple-ontwerper Jonathan Ive ontwierp de iPod Classic in minder dan een jaar. Je kon alleen via een Mac-computer muziek op het apparaat zetten, maar dat weerhield consumenten niet: in het eerste jaar werden er zo'n 400.000 iPods verkocht.

Verkoopcijfers vallen tegen

Inmiddels staat de teller op meer dan 400 miljoen verkochte iPads, maar de verkoopcijfers zijn al jaren ondermaats. Met de komst van smartphones is een apart apparaat om muziek mee te luisteren vaak gewoon niet meer nodig. 

De "geest van de iPod" is niet verloren gegaan, schrijft Apple marketingtopman Greg Joswiak in een statement. "Al onze producten hebben een fantastische muziekervaring."

Muziekdienst Apple Music is nog springlevend, en naast het aanhoudend succes van de iPhone en iPad investeerde Apple de afgelopen jaren in slimme speakers zoals de HomePod mini. De zevende generatie iPod Touch, die nu uit productie gaat, werd in 2019 gelanceerd. Het was in feite al lang niet alleen een muziekspeler meer: met een Touch kon je ook foto's en video's maken en op het internet browsen.

Archief: Eerste iPod Touch