OM eist 3 jaar celstraf voor handel in privégegevens via Telegram
'Grote speler' in datahandel

OM eist 3 jaar celstraf voor handel in privégegevens via Telegram

16-05-2022 12:31 Laatste update: 12:31

Het Openbaar Ministerie eist drie jaar gevangenisstraf voor een 35-jarige man uit Heerenveen omdat hij op de chat-app Telegram persoonsgegevens te koop zou hebben aangeboden.

De Fries moet ook ruim drie ton aan verdiend geld terugbetalen, eist het Openbaar Ministerie.

Volgens het OM leverde de man met de handel in lijsten met persoonsgegevens, zogenaamde leads, 'een grote bijdrage aan bankhelpdeskfraude met mogelijke vele gedupeerden wereldwijd'. De gegevens, zoals mailadressen en telefoonnummers, kunnen door criminelen worden gebruikt om mensen op te lichten. 

'Misschien wel grootste speler'

De Heerenvener noemde zich online 'Han Solo' en 'jedihans'. "Hij blijkt op nationale schaal een grote, misschien wel de grootste speler in de online markt van leads te zijn", zegt het OM. Hij werd in juni vorig jaar aangehouden.

De man liet zich betalen in cadeaukaarten van bol.com en cryptomunten zoals bitcoin. De cryptomunten van de Fries zijn in beslag genomen en waren destijds zo'n 190.000 euro waard.

Tienduizend 06-nummers voor 100 euro 

De man kwam in het vizier van de politie tijdens een onderzoek naar verdachten die zich schuldig zouden maken aan een vorm van phishing, waarbij slachtoffers een sms-bericht ontvangen met daarin een link. Die links gingen naar nagemaakte pagina's die leken op websites van banken. Ingevoerde inloggegevens werden naar oplichters doorgestuurd. In het onderzoek dook de naam van 'Han Solo' op, die leads verkocht via de chatdienst Telegram.

Voor honderd euro zou de Fries tienduizend telefoonnummers leveren. "Uw en mijn nummer zijn dus een eurocent waard", aldus het OM. Bij de verdachte werd volgens het OM een bestand gevonden met 'een kwart miljard aan gebruikersgegevens uit de VS'.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s