Russische afdeling Google gaat faillissement aanvragen
De Russische tak van Google is van plan faillissement aan te vragen. Rusland zou beslag hebben gelegd op de inhoud van de bankrekeningen van het bedrijf.
Diensten als Google Search en YouTube blijven wel gewoon in de lucht in het land, meldde een woordvoerder vandaag tegen Reuters. Rusland probeert sinds het begin van de invasie van de Oekraine door het Russische leger controle te krijgen over sociale media in het land. De overheid laat diensten blokkeren als ze weigeren te stoppen met het verspreiden van bepaalde informatie over de invasie. Ook wil Rusland dat bepaalde Russische televisiekanalen, zoals Russia Today, weer worden toegelaten op de platformen.
Facebook, Instagram en Twitter zijn al uit de lucht gehaald in het land. Maar YouTube ontspringt voorlopig de dans, omdat een blokkade van het videoplatform teveel nadelige gevolgen zou hebben voor de Russische bevolking, aldus een Russische minister op dinsdag.
Meerdere beslagleggingen
Maar de Russische afdeling van het bedrijf, met al zijn werknemers, moet nu wel stoppen. Deze afdeling heeft geen geld meer, nadat Rusland de afgelopen weken beslag legde op de inhoud van de bankrekeningen. Het is volgens Reuters niet helemaal duidelijk of de beslagleggingen de reden zijn achter het faillissement.
Eén van de beslagleggingen draaide in ieder geval om een TV kanaal in handen van een Russische zakenman - Rusland eiste een miljard roebels (14,7 miljoen euro) op nadat YouTube weigerde om het kanaal te deblokkeren. Volgens het Russische federale register van juridische informatie, Fedresurs, zou het toekomstige faillissement van Google Rusland al vanaf 22 maart te voorspellen zijn geweest.
Veel medewerkers van Google zijn al uit Rusland vertrokken. Google staakte kort na de invasie van Oekraine veel van zijn commerciele diensten in het land. Vorig jaar behaalde het bedrijf nog een omzet van 134 miljard roebel (1,9 miljard euro) in het land. Wel zag Google eind vorig jaar voor het eerst sinds 2009 een verlies, zo'n 21 miljard roebel (309 miljoen euro).