'Tinder-eigenaar mag voorlopig toch eigen betaalsysteem gebruiken'
Strijd om de appstores

'Tinder-eigenaar mag voorlopig toch eigen betaalsysteem gebruiken'

20-05-2022 13:58 Laatste update: 15:37

Tinder-eigenaar Match Group mag toch zijn eigen betaalsysteem gebruiken in Android-apps, stelt het bedrijf. Match is een rechtszaak begonnen tegen Google, dat het Android-betaalsysteem wilde afdwingen.

Match Group heeft Google eerder deze maand aangeklaagd vanwege een aanstaande verandering in de Google Play Store. De Android-appwinkel laat apps tot nu toe soms hun eigen betaalmethode gebruiken, maar vanaf 1 juni wil Google zijn eigen betaalsysteem exclusief afdwingen voor in-app-aankopen in de meeste apps. Match Group vindt dat oneerlijk: het moet dan 30 procent van de inkomsten aan Google afstaan.

Nu mag de Match Group toch zijn eigen betaalsysteem blijven gebruiken, zegt het bedrijf tegen Reuters. Match zou daarom een verzoek aan de rechtbank hebben teruggetrokken om Google tijdelijk te verbieden de nieuwe regels toe te passen. Google zou een aantal concessies hebben gedaan waardoor de apps van Match niet verwijderd zullen worden als die alternatieve betaalmethoden blijven aanbieden, stelt het bedrijf.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Appwinkels steeds verder onder druk

Google stelt in een reactie dat het zelf juist een rechtszaak tegen Match Group is begonnen vanwege de aanklacht. "We willen zeker zijn dat alle ontwikkelaars hun verplichtingen nakomen en Google Play als een vertrouwde bestemming voor consumenten behouden", aldus Google. "Match heeft ermee ingestemd om tot 40 miljoen dollar in bewaring te plaatsen als reserve voor schade en om te werken aan de integratie van het factureringssysteem van Google Play."

Daarmee lijkt van een constructieve oplossing geen sprake: Match Group lijkt zijn eigen betaalsysteem vooral in gebruik te mogen houden zolang tot de rechter zich over de zaak gebogen heeft. Google sprak eerder van een 'cynische campagne' van Match. "Match wil doen geloven dat Google Play alleen betalingsafhandeling doet, maar dat is niet waar en Match Group weet dat", zei Google over de aanklacht.

De rechtszaak van Match Group volgt op tal van andere zaken rond de appwinkels van Apple en Google. Beide bedrijven worden beschuldigd van machtsmisbruik omdat de appwinkels de enige plekken zijn om apps te downloaden op Android en iOS.

Fortnite

Fortnite-maker Epic Games bracht de situatie in 2020 in een stroomversnelling door ongevraagd een eigen betaalsysteem in de game te stoppen. Daarop volgden rechtszaken tegen Apple en Google.

Apple won grotendeels in die zaak, de zaak tegen Google loopt nog. Na een klacht van de Match Group startte de Nederlandse ACM onlangs een nieuw onderzoek naar de Google-appwinkel.