© ESA

NASA pauzeert ruimtewandelingen na lek in helm
Laagje water

NASA pauzeert ruimtewandelingen na lek in helm

20-05-2022 18:06 Laatste update: 18:49

NASA stopt tijdelijk met alle niet-essentiele ruimtewandelingen na een lek in de helm van een ruimtepak eerder dit jaar. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie is er nog niet achter waar het lek vandaan komt.

Een astronaut van het Europese ruimteagentschap ESA, Matthias Maurer, en een NASA-collega namen op 23 maart een ruimtewandeling buiten het International Space Station (ISS), meldt SpaceNews. Aan het einde van de wandeling, zo'n zeven uur later, bleek er een laagje water op het glas van de helm van Maurer te zitten.

Het is vooralsnog onduidelijk waar het water vandaan kwam. Maurer was tijdens de wandeling niet in gevaar.

Toch schrok NASA van het incident, schrijft SpaceNews. De voormalige astronaut Susan Helms zou op 12 mei tijdens een vergadering van de veiligheidscommissie van NASA hebben gezegd dat de organisatie voorlopig geen ruimtewandelingen meer organiseert.

Pakken zijn al oud

NASA zou de risico's van het gebruik van de pakken opnieuw aan het bestuderen zijn, omdat ze stilaan ouder worden. De huidige ruimtepakken, ook wel Extravehicular Mobility Units (EMUs), werden in 1974 ontworpen en daarna meermaals aangepast en gerenoveerd. De laatste modernisering dateert van 1998.

Momenteel werkt NASA aan een nieuwe generatie ruimtepakken, de xEMUs. Die kunnen pas op zijn vroegst in 2025 in gebruik worden genomen, aldus de ruimtevaartorganisatie. 

Eerder lek in 2013

Het ISS kampte al eerder met een lek in een ruimtepak. Een Italiaanse astronaut, Luca Parmitano, verdronk in 2013 bijna toen zijn helm overliep met water. Kort voor het incident had een collega al gemerkt dat er water doorlekte in de helm; er bleek een verstopte filter in te zitten. 

Het lekkende ruimtepak van Maurer wordt binnenkort terug naar de aarde gestuurd, waar NASA zal onderzoeken wat er mis is gegaan. Er blijven dan nog tien werkende ruimtepakken over op het ISS.

Willen we dat wel, ruimtetoerisme?