YouTube verwijdert 9000 kanalen en ruim 70.000 video's rond oorlog in Oekraïne
Video's spraken van 'bevrijdingsmissie'

YouTube verwijdert 9000 kanalen en ruim 70.000 video's rond oorlog in Oekraïne

23-05-2022 10:56 Laatste update: 10:56

YouTube heeft sinds het begin van de oorlog in Oekraïne negenduizend kanalen en ruim 70.000 video's verwijderd omdat ze onwaarheden verspreidden over het conflict.

YouTube is nog wel beschikbaar in Rusland, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Facebook en Twitter en van een blokkade is voorlopig volgens het Kremlin ook geen sprake. YouTube laat intussen wel video's van Russische oppositieleiders zoals Alexei Navalny toe en modereert bovendien streng op desinformatie rond de oorlog in Oekraïne, zegt het bedrijf tegenover The Guardian.

Sinds de oorlog eind februari begon, heeft YouTube bijvoorbeeld kanalen geblokkeerd die verwant waren aan de Russische ministeries voor Defensie en Buitenlandse Zaken. Ook het kanaal van pro-Kremlin-journalist Vladimir Solovyov is verwijderd. De reden is onder meer het gebruik van de term "bevrijdingsmissie" om de bloedige aanval op Oekraïne te omschrijven.

Speciaal beleid

"We hebben een beleid rond grote gewelddadige gebeurtenissen en dat gaat ook over het ontkennen van zulke gebeurtenissen: alles van de Holocaust tot Sandy Hook", zegt YouTube-producthoofd Neal Mohan. "En natuurlijk is wat er in Oekraïne gebeurt een grote gewelddadige gebeurtenis, dus we hebben dat beleid gebruikt om actie te ondernemen."

Volgens Mohan zijn nieuwsbeelden rond het conflict in Oekraïne alleen al 40 miljoen keer bekeken. "De eerste en waarschijnlijk belangrijkste verantwoordelijkheid is ervoor te zorgen dat mensen die op zoek zijn naar informatie over deze gebeurtenis nauwkeurige, geloofwaardige informatie van hoge kwaliteit op YouTube kunnen krijgen", aldus Mohan. "Het gebruik van gezaghebbende kanalen op ons platform is aanzienlijk gegroeid, natuurlijk in Oekraïne, maar ook in landen rond Oekraïne, Polen en ook binnen Rusland zelf."

'Ongecensureerde nieuwsbron'

Wat betreft de verwijderde kanalen en video's wil YouTube niet te veel in details treden. Wel zegt Mohan dat het in veel gevallen ging om de invalshoek van het Kremlin. "YouTube is nog steeds de grootste video-deelsite die in Rusland actief is. Dus YouTube is de plek waar Russische burgers ongecensureerde informatie over de oorlog kunnen vinden, inclusief van veel van de gezaghebbende kanalen waar we allemaal toegang toe hebben." 

Luister ook:

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s