'Apple komt met nieuwe HomePod en netwerkadapter'
Nieuwe Apple-geruchten

'Apple komt met nieuwe HomePod en netwerkadapter'

23-05-2022 15:47 Laatste update: 15:47

Apple zou werken aan een nieuwe versie van de slimme speaker HomePod. Ook zou de iPhone-maker een nieuw type beeldscherm willen uitbrengen en is een nieuw Apple-product op het gebied van thuisnetwerken uitgelekt.

Apple zou eind dit jaar of begin 2023 met een nieuwe versie van zijn grote HomePod-speaker komen. Dat schrijft de doorgaans goed ingelichte analist Ming-Chi Kuo.

De originele HomePod verscheen in 2018 en was Apples eerste slimme speaker, al was het apparaat eerder een concurrent voor de hoogwaardige multi-room-speakers van merken als Sonos. De HomePod was met een prijs van rond de 300 euro wel redelijk duur. Vorig jaar werd de speaker door Apple geschrapt, in Nederland is de originele HomePod nooit officieel te koop geweest.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Apple zou volgens Kuo nog worstelen met de vraag hoe het succesvol kan worden op de markt voor luidsprekers. De originele HomePod werd al goed ontvangen wat betreft geluidskwaliteit, dankzij de zeven tweeters en 4-inch-woofer die de ronde speaker bevat. Wel is de speaker redelijk beperkt, en vooral aantrekkelijk voor mensen met meerdere Apple-producten en diensten.

Apple kwam vorig jaar met de kleinere HomePod Mini, die slechts één speaker bevat. De HomePod Mini is sinds kort wel officieel in Nederland te koop.

27-inch mini-led-scherm

Apple zou een nog niet aangekondigde 27-inch monitor hebben verplaatst van een verkoopstart in juni naar een start in oktober. Dat schrijft analist Ross Young, goed ingevoerd wat betreft beeldschermen. Volgens Young is de vertraging het gevolg van de corona-lockdowns in de fabriek in het Chinese Shanghai; Apple zou de productie nu verplaatsen naar een andere fabriek.

Apple verkocht enige tijd geen eigen beeldscherm meer en kwam toen met het peperdure 32-inch Pro Display XDR, gericht op professioneel gebruik. Onlangs kwam daar het meer betaalbare 27-inch Studio Display bij.

Apple komt volgens Young met een derde scherm, dat qua prijs en prestaties tussen de twee bestaande schermen komt. Net als recente MacBook Pro's en iPad Pro's zou ook het nieuwe beeldscherm mini-led worden. Door die technologie krijgt het scherm een hoger contrast en betere HDR-prestaties. Mogelijk zou dit nieuwe scherm echter ook een vervanger voor het huidige Pro Display XDR kunnen zijn.

Mysterieuze netwerkadapter

Apple werkt verder aan een netwerkadapter, blijkt uit een gepubliceerde keuring van de Amerikaanse keuringsinstantie FCC. Waar het apparaatje precies voor bedoeld is, wordt uit de documenten niet duidelijk.

Het meest opvallend is de software waar het apparaatje op draait: iOS. In de documenten wordt vermeldt dat de adapters draaien op '19F47', een vroege interne codenaam van iOS 15.5, meldt 9to5Mac. Het Studio Display van Apple draait ook al op een versie van iOS, hoewel het scherm zelfstandig niet functioneert.

Het is ook duidelijk dat er twee versies lijken te komen van het netwerk-apparaat: eentje met USB-C-aansluiting en eentje met Lightning. Beide exemplaren zouden ook USB-A hebben – de bekende rechthoekige standaard USB-aansluiting. De adapters zijn verder beiden voorzien van twee ethernet-aansluitingen, 32 GB interne opslagruimte en 1,5 GB aan werkgeheugen.

Het is niet duidelijk wat het apparaatje precies gaat doen. Het lijkt niet te gaan om een kleine WiFi-router; Apple had vroeger wel een eigen wifi-lijn maar stopte daarmee. Mogelijk gaat het om een fysieke internetomleider, die al het internetverkeer van de gebruiker kan maskeren.

Meer over de HomePod Mini: