'Samsung gaat met nieuwe mobiele chip de strijd aan met Apple'
Chipstrijd

'Samsung gaat met nieuwe mobiele chip de strijd aan met Apple'

25-05-2022 14:16 Laatste update: 14:16

Samsung zet een groot ontwikkelteam op een nieuwe processor voor mobiele apparaten. Die smartphonechip moet betere prestaties bieden dan de huidige Exynos-chips in Samsung-telefoons en moet zich kunnen meten met de chips van Apple.

De Zuid-Koreaanse fabrikant zet voor de ontwikkeling van de nieuwe mobiele processor een speciale taskforce op, die in juli zou gaan beginnen. De groep staat intern bekend als 'Dream Platform One-team', meldt de Zuid-Koreaanse nieuwssite Naver. De taskforce krijgt volgens de site meer dan duizend medewerkers.

Samsung maakt al jaren mobiele processors in de Exynos-lijn, maar die scoren meestal minder goed dan de concurrenten van Qualcomm of Apple. Een recente samenwerking met AMD voor een Exynos GPU was ook nog weinig succesvol. Daarom zou Samsung nu intern het roer willen omgooien met een nieuwe generatie mobiele chips, die vanaf 2025 op de markt moeten komen. In Europa leverde Samsung zijn high-end smartphones meestal met de Exynos-chips, terwijl dezelfde toestellen in andere werelddelen voorzien waren van de populaire Qualcomm-chips.

Galaxy S-smartphones

Volgens eerdere berichten werkt Samsung ook aan een aparte chipset voor zijn Galaxy S-smartphones. Mogelijk kiest het Zuid-Koreaanse bedrijf ervoor om tot de nieuwe chip er in 2025 is de Galaxy S-toestellen alleen uit te rusten met de Snapdragon-chips van Qualcomm. Dat zijn al jaren de meest gebruikte chips in Android-telefoons.

Overigens werkt ook Intel aan nieuwe mobiele chips die de concurrentie zouden moeten aangaan met Qualcomm.

330 miljard euro investeringen

De berichten over de plannen van Samsung vallen samen met de aankondiging van het bedrijf dat het de komende vijf jaar zijn uitgaven met 30 procent gaat verhogen. De nieuwe investeringen van 330 miljard euro steekt het Zuid-Koreaanse bedrijf voor een flink deel in de productie van chips en een reeks nieuwe technologieën. Tachtig procent van de investeringen doet Samsung in het thuisland. 

De plannen werden bekendgemaakt vlak nadat Yoon Suk-yeol is beëdigd als nieuwe president van Zuid-Korea. Yoon is een voorstander van conglomeraten als Samsung en Hyundai, die beide belangrijke pijlers zijn in de plannen voor economische groei. 

6G en AI

Samsung zegt ook te investeren in onder andere de volgende generatie supercomputers, robots, kunstmatige intelligentie (AI), betere beeldsensoren en chips voor 6G, dat vijftig keer sneller dan het huidige 5G zou kunnen worden. In de aankondiging van de investeringen worden accu's voor elektrische voertuigen niet genoemd als een toekomstige groeimotor, hoewel een Samsung-tak deze week bekendmaakte in de Amerikaanse staat Indiana een accufabriek te openen in samenwerking met autoconcern Stellantis. 

Chips

Samsung is na het Taiwanese TSMC de grootste fabrikant van chips die in opdracht van andere bedrijven worden gemaakt. Op het gebied van geheugenchips is Samsung de grootste fabrikant ter wereld. Eerder deze maand werd bekend dat Samsung de prijzen van zijn chips dit jaar wil verhogen.

Chipmakers kampen met stijgende kosten op alle fronten, van energie en chemicaliën tot apparatuur en transport. Tegelijkertijd zijn er sinds de coronapandemie wereldwijd tekorten aan bepaalde chips. Hoewel de situatie dit jaar beter zou moeten worden, zijn er de onzekere gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de verstoring in de toeleveringsketen door de handelsoorlog tussen de VS en China. De VS en Zuid-Korea hebben nauwe banden. Zo nam de Amerikaanse president Joe Biden bij een staatsbezoek aan Zuid-Korea onlangs ook een kijkje in een chipfabriek van Samsung.

Review Samsung Galaxy S22

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s