Twitter schikt privacyzaak voor 150 miljoen dollar
Data doorverkocht aan adverteerders

Twitter schikt privacyzaak voor 150 miljoen dollar

26-05-2022 06:58 Laatste update: 06:58

Twitter betaalt 150 miljoen dollar (zo'n 140 miljoen euro) om een grote privacyrechtszaak in de VS te schikken. Het bedrijf voorkomt zo dat het wordt aangeklaagd vanwege het geven van contactgegevens van gebruikers aan adverteerders.

Twitter verzamelt telefoonnummers en e-mailadressen van gebruikers om de toegang tot hun accounts te beveiligen, wat op zich niet ongebruikelijk is voor online-dienstverleners. Maar volgens de Federal Trade Commission (FTC) en het ministerie van Justitie verkoopt het bedrijf deze data vervolgens aan adverteerders. Die kunnen gebruikers dan gepersonaliseerde advertenties laten zien.

Tussen mei 2013 en september 2019 deelden meer dan 140 miljoen gebruikers hun telefoonnummers of e-mailadressen met Twitter, zegt toezichthouder FTC. "Twitter verkreeg gegevens van gebruikers onder het voorwendsel deze te gebruiken voor veiligheidsdoeleinden, maar gebruikte de gegevens vervolgens ook om gebruikers te targeten met advertenties", aldus FTC-voorzitter Lina Khan. 

Volgens de aanklacht beweerde Twitter ook ten onrechte dat het zich hield aan het toenmalige Privacy Shield tussen de EU en de VS. Dat Privacy Shield, voor de uitwisseling van data tussen de EU en de VS, werd in 2020 nietig verklaard door het Europees Hof van Justitie.

Elon Musk vindt het 'zeer zorgwekkend'

Het overgrote deel van zijn omzet haalt Twitter uit advertenties. Elon Musk, die Twitter voor 44 miljard dollar wil overnemen, greep het nieuws van de privacyschikking aan om opnieuw kritiek te uiten op Twitters verdienmodel rond advertenties. "Als Twitter hier niet waarheidsgetrouw was, wat is er dan nog meer niet waar? Dit is zeer zorgwekkend nieuws", aldus Musk.

De miljardair heeft beloofd om Twitter, nadat de overname is afgerond, nieuwe inkomstenstromen te laten aanboren, waaronder het Twitter Blue-abonnement en een heffing voor embedden van tweets. Ook wil hij overheden en bedrijven laten betalen voor het gebruik van de dienst.

Wat wil Elon Musk met de overname van Twitter?

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s