Twitter-investeerder klaagt Musk aan om koersmanipulatie
Overname Twitter

Twitter-investeerder klaagt Musk aan om koersmanipulatie

26-05-2022 19:48 Laatste update: 27-05-2022 07:47

Elon Musk wordt aangeklaagd door een Twitter-investeerder die vindt dat hij de beurskoers van het bedrijf heeft gemanipuleerd. Het bestuur van Twitter accepteerde vorige maand een overnamebod van Musk.

In een klacht die sinds gisteravond bij de rechter in Californië ligt beschrijft de investeerder hoe Musk een bod deed zonder zijn toekomstige aankoop goed te bestuderen. Hij zag daarbij officieel af van gedetailleerde 'due diligence' - een diepgravend onderzoek naar de financiën van een overnameprooi. 

"Op dat moment wist Musk heel goed dat een deel van de accounts op Twitter nep zijn, en dat Twitter verwikkeld was in een zaak waarin werd geopperd dat het bedrijf niet eerlijk was over het aantal gebruikers", aldus de aanklacht. 

'Twitter kostte opeens teveel'

Maar Musk zou door hebben gekregen dat hij een probleem had: de beurskoers van Twitter zakte in de weken na zijn overnamebod niet, terwijl dat van Tesla wel inzakte. Hij had nu juist zijn aandelen in Tesla als onderpand gebruikt voor de lening om Twitter te kopen.

Volgens de investeerder zou Musk daarom expres twijfel hebben gezaaid over of hij Twitter nog wel wilde kopen. Zo plaatste Musk kort voordat de beurs op 13 mei openging een tweet waarin hij zei de deal op pauze te zetten, omdat hij zeker wilde weten hoeveel nepaccounts Twitter eigenlijk had.

De beurswaarde van Twitter zakte daarop met 8 miljard dollar. En dat was de hele bedoeling van die tweet, vindt de investeerder.

Hij eist nu dat de rechter stappen tegen Musk neemt, waarbij het mogelijk is dat de rechter Musk dwingt om Twitter voor de eerder afgesproken prijs te kopen. Ook moeten alle investeerders een schadevergoeding krijgen. 

Geen Tesla-lening meer

Uit documenten die bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC liggen, blijkt dat Elon Musk ondertussen zijn plannen om Tesla-aandelen als onderpand te gebruiken voor een lening heeft laten varen. Hij zal nu 33,5 miljard dollar zelf betalen, in plaats van de 27,25 miljard die hij oorspronkelijk wilde neerleggen.

In totaal zal hij onder de huidige afspraken 44 miljard dollar (zo'n 41 miljard euro) betalen voor Twitter. Een aantal investeringsfondsen helpen hem bij de financiering. Gaat de deal niet door, dan zal hij een miljard dollar moeten betalen, tenzij er sprake is van bijzondere omstandigheden. 

Wat wil Elon Musk met de overname van Twitter?