Google moet tonnen betalen aan Australische ex-politicus om treitervideo's op YouTube
Cyberpesten

Google moet tonnen betalen aan Australische ex-politicus om treitervideo's op YouTube

06-06-2022 06:14 Laatste update: 06:21

Google moet van de Australische rechter omgerekend 480.500 euro betalen aan John Barilaro, de voormalige vicepremier van de staat New South Wales. Het bedrijf liet twee video's haatdragende en racistische video's over Barilaro op YouTube staan.

Barilaro werd in twee YouTubefilmpjes van komiek Jordan Shanks zodanig beledigd en getreiterd dat hij depressief raakte en de politiek verliet. Maandag oordeelde de federale rechtbank dat Barilaro 'getraumatiseerd' was door deze campagne van 'meedogenloos cyberpesten', meldt The Guardian.

Barilaro klaagde Shanks en Google, het moederbedrijf van YouTube, aan in 2020. In november 2021 schikte Barilaro met Shanks (wiens online alias Friendlyjordies luidt), nadat Shanks zich had verontschuldigd voor het getreiter en de video's had bewerkt.

Google weigerde zich echter te verontschuldigen voor de video's, die het niet offline wilde halen. In eerste instantie verdedigde het bedrijf de video's, al hield het daar vlak voor de rechtszaak van start ging mee op. Daarmee gaf het bedrijf in feite toe dat de video's beledigend waren.

Haatdragend en racistisch

Volgens de advocaat van Barilaro werd zijn politieke reputatie door de valse berichten in de video's enorm geschaad, waarvoor het bedrijf de maximale schadevergoeding moest betalen. De rechter in Australië stemde daar maandag mee in.

Volgens de rechter was er sprake van "haatdragende" en "racistische" video's. Barilaro moest volgens de rechter daardoor 'het publieke ambt voortijdig verlaten'.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s